07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Биолошките домати содржат повеќе антиоксиданти

Биолошките домати содржат повеќе антиоксиданти

Био производите се произведуваат без употреба на вештачки ѓубрива и пестициди и се корисни за здравјето на луѓето, но и одгледувањето не штети на животната средина.

Доматите се познати како суперхрана поради својата содржина на витамин Ц. Истражувачите од Универзитетот во Барселона утврдуваат дека био доматите се со повисоко ниво на полифеноли, во споредба со конвенционалниот нивниот изглед.

Полифенолите имаат природен антиоксидантен ефект и помагаат за намалување на ризикот од некои видови рак, како и од хронични заболувања, како артритис. Се смета дека тие штитат и од кардиоваскуларни болести.

Научниците од Барселона откриваат 34 различни корисни состојки и во био, и во конвенционалната верзија на зеленчук – многу повеќе отколку што би добиле од додаток во исхраната, на пример. Сепак, според резултатите био доматите содржат повисоки нивоа на полифеноли. Научниците сметаат дека разликата може да се објасни со видот ѓубриво, користени во нивното одгледување.

Биолошкото земјоделство не користи азотни ѓубрива. Како резултат растенијата реагираат со активирање на сопствените заштитни механизми па така се зголемуваат нивоата на сите антиоксиданти, објаснува Ана Куералт, главен автор на студијата. Колку повеќе стрес “преживуваат” растенијата, толку повеќе полифеноли произведуваат, додава Роса Ламуела од истражувачкиот тим.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …