Почетна / Совети / Бертолонија (Bertolonia)

Бертолонија (Bertolonia)

Бертолонијата е бавно растечко растение со срцевидни ткаенини од микрофибер листови во различни зелени нијанси.

Потекнува од Јужна Америка (Бразил и Венецуела).

Родот Бертолонија е релативно мал, како популарни за одгледување се само 3 типа – Бертолонија макулата (В maculata), Бертолонија сандериана (В sancieriana) и Бертолонија мармората (В marmorata).

Претежно е собно растение што расте на височина до 7-8 см. Релативно е тешко за одгледување и исклучително бавно расте. Цвета ретко во пролет, со мали розови бои без особена декоративна вредност.

Место: Бертолонијата не сака директна сончева светлина. Идеално место за неа е сенка или полусенчесто и топло место. Оптималната температура за одгледување е околу 20-25 степени, и во зима и во лето. Бертолонијата не ги сака воздушните струења.

Нега: Почвата на Бертолонијата треба да биде секогаш влажна. Во лето наводнувањето треба да биде обилно, но задолжително обезбедете порозна почва и добра дренажа. Во зима наводнувањето силно се редуцира доколку почвата остане влажна. При наводнувањето бидете многу внимателни со мокрењето на листовите. Иако Бертолонијата сака високата воздушна влажност, директното пулверизирање на листовите лошо ќе влијае на собниот цвет.

За обезбедување на оптимална влажност најдобро ставете ја саксијата во сад со вода, но поткренат над нивото на водата (на пример на камчиња). Така бавното испарување на водата ќе обезбеди витална важност, особено за здравиот изглед на растението. Особено е важно да обезбедите оптимална воздушна влажност ако одгледувате Бертолонија во просторија со греење што силно го суши воздухот. Почвата супстрат за Бертолонијата треба да биде според упатството, тресета песок во однос 6:3:1.

Размножување: се размножува од семе или се сечи во пролет. Во целосен контраст со тешкотиите при одгледувањето на ова ретко и не многу популарно собно цвеќе, размножувањето му е прилично лесно.

Совет за градинари: Премногу сув воздух, течен или нагли флуктуации во температурите помагаат Бертолонијата да биде нападната од штетници. Погодно за одгледување во терариуми.

Види

Кој зеленчук се сее прв – тие толерираат пониски температури

На почетокот на пролетта, веднаш штом може да се култивира почвата, првиот вид зеленчук се …