06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Белата врба го лекува и зајакнува организмот

Белата врба го лекува и зајакнува организмот

Кората на белата врба (Salix alba) се користела за лечење на бројни болести уште од антиката. Во народната медицина се применува за намалување на температура и болки, зајакнување на организмот и чистење на крвта.

Екстрактот од кората на бела врба се користи против внатрешни крварења, ревматски треска, проблеми со зглобовите и цистит. Добро познато е и нејзиното антипаразитно и антималарeлеијално дејство.

Призната е и од традиционалната медицина како антиинфламаторно и крвоспирачко средство. Белата врба се среќава во Европа, Западна и централна Азија. Нејзиното име потекнува од светлобелезникавата до речиси бела окраска на листовите.

Се сретнува во влажни средини, најмногу по речните брегови, до 1 000 метри надморска височина.

Во современата медицина се користи врбовата кора (Cortex Salicis), која се собира рано напролет, за време на засилено сокодвижење во растението. Во кората на белата врба има содржина на 5 до 7% гликозиден салицин, кој се распаѓа во организмот под влијание на ензимот саликаза на салигенин, кој понатаму се оксидира до салицилна киселина.

Има и флавоноиди, и 5 до 10% проантоцианиди кои имаат заздравувачки и крвоспирачки својства. Кората од бела врба помага при настинки, трескавични состојби, висока температура, плеврит, ревматизам, гихт, главоболки, воспаление на мочниот меур.

За внатрешно апликација се користи екстракт, кој се подготвува од 1 лажичка ситно исечкана кора која кисне 8 часа во 500 мл. ладна вода. Се прецедува и се пие по еднаш на ден. За надворешна употреба се користи концентрирана мешавина од кората. За лекување на чир и рани се прави компресија со парче памучна ткаенина, накиснати во лушпа и се наметнува 2-3 пати на ден. Може да се користи профилактично како билен чај или додаток на храната.

Важно! Понекогаш големи количини од врба можат да предизвикаат несакани ефекти како гадење, гастроинтестинални непријатност, вртоглавица и осип. Не се препорачува употребата на бремени жени или доилки, како и луѓе кои страдаат од астма, желудникот, дијабетес или бубрежни и хепатални болести. Ако имате алергија на аспирин или салицил не применувајте лекување со бела врба. Не комбинирајте со диуретици, лекови, намалување на крвниот притисок, спречувањето на средства како и со нестероидни антиинфламаторни лекови.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …