Почетна / Градина / Вести / Бананите ги откриле пред 10.000 години, а во оваа деценија можно е и да исчезнат од светот

Бананите ги откриле пред 10.000 години, а во оваа деценија можно е и да исчезнат од светот

Габичното заболување наречено панамско заболување, кое уништило насади на банани во 1950-тите, повторно се појави.

Бананата како четврта најважна храна во светот наскоро би можела да исчезне, предупредуваат официјалните претставници на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) на ООН, пренесе Ројтерс.

Поточно, Fusarium oxysporum f. сп. кубенс ги нападнало плантажите со банани наменети за извоз во Мозамбик и Јордан. Експертите стравуваат дека габата би можела да се шири понатаму, а со тоа да се загрози бананата како култура од најпопуларната сорта Кавендиш.

Габата предизвикува неизлечива болест Панама, што предизвикува гниење на корените на бананата.

Во 50-тите години на минатиот век, габата скоро целосно ја истребува сортата на банана Гро Мишел, наследна од Кевендиш.

Експертите стравуваат дека вирусот на габата Тропска трка 4, претходно ограничена на Азија и Австралија, би можела да се рашири низ целиот свет и да ја избрише сортата Кавендиш, исто како што претходно се случило со бананите „Go Michelle“.

Експертите велат дека само мал дел од загадена почва е доволен за ширење на габата низ целиот континент. Тие во исто време повикуваат на зачувување на диви банани во Индија, кои се генетска основа за комерцијални банани.

Со годишно производство од 16,8 милиони тони, Индија е најголемиот производител на банани во светот. .

Поминаа 10.000 години откако првите банани за јадење беа откриени во Малезија.

Види

Ова е второто највисоко дрво во светот

Секвоја е вид на дрво за која се смета за едно од највисоките во светот. …