Почетна / Градина / Вести / Балкон, скара, заедничка градина: кои се правилата во Германија?

Балкон, скара, заедничка градина: кои се правилата во Германија?

Балконот и терасата, заедничката градина и скарата – за да не бидат изговор за соседски битки, законодавецот и судовите во Германија имаат утврдено јасни правила. Еве неколку од нив, според публикацијата објавена во „Газета на Тесант“.

Многу Германци го поминуваат своето време надвор. Сепак, за што треба да се води грижа? Кога и каде може да се направи скара, како правилно да висат саксиите со цвеќе?

Балконите и терасите му припаѓаат на станот, така што станарите можат да ги користат по желба. Но, тие исто така мора да ги почитуваат соседите и сите експлицитни клаузули.

Во секој случај, станарите имаат право да одгледуваат билки, саксии и садови на нивните балкони, како и да стават дрвени решетки за растенија. Садовите може да се закачат на оградите на балконот и да бидат засадени со растенија и цвеќиња според вкусот на станарите. Сепак, нивното монтирање мора да ги исполни барањата, бидејќи во спротивно со силните ветрови можат да паднат и да ги загрозат минувачите.

Соседите мора да го прифатат фактот дека лисјата и цвеќињата од горниот балкон може да паднат на нивниот балкон, но од нив не се бара да толерираат долги растенија што се протегаат над оградите на соседните домови. И што е најважно: не треба да се садат дрвја на балконот.

На станарите им е дозволено да постават на балконите столици, клупи, маси или чадори по нивен вкус. Забавите на балконите се дозволени само до 22 часот, но без гласна музика, за да не се наруши спокојството на соседите.

Скара и пиво на балконот – што е дозволено, а што не?

Скара на балконот е во ред, освен ако куќниот совет не се одлучи за експлицитна забрана или ако чадот од скара не навлезе во соседните живеалишта. Пушачите исто така треба да бидат внимателни кон соседите – особено ако горните соседи се непушачи. Во вакви случаи, најдобро е пушачите да се согласат со соседите. И ако не успеат, сопственикот може да влезе и да постави временски услови за пушење.

Види

Што ќе се случи кога ќе скршите јајце под вода?

Што ќе се случи ако скршите живо јајце под вода? Институтот за океанска наука од …