22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / „Баер“ ќе плати повеќе од 10 милијарди долари како компензација за производот што предизвикува Рак

„Баер“ ќе плати повеќе од 10 милијарди долари како компензација за производот што предизвикува Рак

Хемискиот гигант „Баер“ ќе плати 10,9 милијарди долари за да ги смири обвинувањата дека „кружењето“ на хербицидот е канцерогено. Поднесени се околу 125.000 судски спорови над оваа подготовка базирана на глифосат, која, наводно, има канцерогени ефекти. Правната фирма „Ваиз и Луксенберг“ изјави дека достигнала спогодба во име на 100.000 луѓе. „Баер“ ги отфрли овие обвиненија, но изјави дека тие ќе плаќаат на луѓето да го прекинат случајот, пишува Новости,

„Глифосат“ е хемиска подготовка за контрола на плевелите, која првично ја разви американската компанија „Монсанто“ и беше пуштена на пазарот под името „raundap“. Од неговото воведување пред четири децении, стана најпопуларен хербицид. Пред две години „Баер“ стана сопственик на „Монсанто“, а оваа подготовка, освен нив, ја произведуваат скоро сите хемиски компании. Тој е многу ефикасен, ефтин и лесен за употреба.

Светската здравствена организација во 2015 година објави дека соединението е „веројатно канцерогено“. Оттогаш, во стручната јавност има остри контроверзии за неговото влијание врз животната средина. Многу градови и земји ширум светот презедоа одредени чекори за ограничување или забрана на неговата употреба. Австрија, која има најголем процент на органско земјоделско производство во Европската унија, минатата година објави дека ќе биде прва и единствена земја на ЕУ што целосно ќе забрани употреба на овој хербицид.

Некои европски земји делумно ја ограничија неговата употреба. Во 2017 година, девет членки на ЕУ гласаа против продолжување на лиценцата за употреба на „глифосат“, а шест земји испратија писмо до еврокомесарот пред две години, во кое се бара алтернатива за спорното обединување. Во меѓувреме, ЕУ ја продолжи лиценцата за употреба на „глифосат“ до крајот на 2022 година.

НЕКОИ експерти сметаат дека во два случаи, употребата на „глифосат“ или „кружење“ може да има негативен ефект. Првиот е ако тие го користат без соодветна заштита или поради предозирање, и доколку подготват посилен раствор од пропишаниот.

Агроехемија е компанијата која ги увезува производите на германскиот гигант во нашата држава, а на нивниот сајт стои и продажба на производот Тоталцид 480 кој содржи глифосат.

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …