Почетна / Градина / Авонија

Авонија

Ова растение е повеќегодишното и се дели на два подвида, (Avonia и Telephiastrum), кои се разликуваат по надворешниот изглед, за негувањето кое се прави за нив, и за начинот на размножување.

Авонија

Ова растение е доста чуствително на температури, но во текот на летото може да се стави на сонце. Во зима потребна е температура од 14 ° c.

Се одржуваат секогаш малку влажни и растат во песоклива – глинеста почва.

Се врши исклучително со семе. Семето се формира во цвет дури и во случај ако не се отвори.

Anacampseros Telefiastrum

Растенијата од овој вид имаат странични листови со влакненца кои растат меѓу дебелите листови од стеблото. Растенијата од овој вид не се толку чувствителни. Го обожаваат местото на кое излегува сонцето, и сакаат многу чист воздух, како и пријатна топлина во текот на летото. Зимуваат на 10 ° C, но немаат ништо против потоплите места.

По правило потребна е повеќе вода во споредба со авонијата. Треба да се избегнува сушење на коренот. За пресадување се користи градинарска прст, измешана со песок.

Наједноставно е размножувањето преку резници. Откако местото, можете да ги посадите во малку влажна песочна подлога. За вкоренување е потребна температура на почвата од околу 18 ° C

Анакампсеросот се развива најдобро во порозна и песоклива почва.

Види

Шафран – скап зачин кој чини до 3000 долари за околу 1 килограм

Шафранот е најскапиот зачин во светот. Шафранот помага за здрави очи и срце, како и …