Почетна / Градина / Авокадото ем вкусно, ем одлично за одгледување како собно растение

Авокадото ем вкусно, ем одлично за одгледување како собно растение

Татковината на авокадото е Америка. Расте како дрво со висина до 20м, но на нашите географски широчини не надминува височина од 1м. Соодветно е за одгледување како собно растение.

Релативно лесно можете да си го одгледувате од семки. А овошје авокадо се наоѓа без проблем, особено во поголемите маркети. Авокадото бара светло и директна изложеност на сонце.

Авокадото може да се користи во свежа, солена, замрзната, за подготовка на разни салати, пијачки, кремови, сладолед. Тие исто така се од голем интерес за парфеми и прехранбената индустрија.

Можете да го одгледувате преку целата година во собата, но во летните месеци можете да го изнесете на балконот или во градината.Температурата во текот на летото треба да биде 20-25 степени, додека во зима е подобро да се држи на ладно место – околу 10-15 степени.

Ова растение сака многу вода – обилно наводнување и висока воздушна влажност. Водата за наводнување треба да е мека и филтрирана. Во текот на зимата бара помалку вода, и доволно е земјата само да не биде сува. Се ѓубри два пати месечно со ѓубриво за украсни растенија.

Види

Земјоделецот Георге се пофали со мала лубеница тешка 300 грама – Каква боја е лубеницата ?

Земјоделецот Георге се пофали со мала лубеница тешка 300 грама – Каква боја има лубеницата …