19.08.2022
Почетна / Градина / Авокадо – вкусно и одлично за одгледување како собно растение

Авокадо – вкусно и одлично за одгледување како собно растение

Татковината на авокадото е Америка. Расте како дрво со висина до 20м, но на нашите географски широчини не надминува височина од 1м. Соодветно е за одгледување како собно растение.

Релативно лесно можете да си го одгледувате од семки. А овошје авокадо се наоѓа без проблем, особено во поголемите маркети. Авокадото бара светло и директна изложеност на сонце.

Авокадото може да се користи во свежа, солена, замрзната, за подготовка на разни салати, пијачки, кремови, сладолед. Тие исто така се од голем интерес за парфеми и прехранбената индустрија.

Можете да го одгледувате преку целата година во собата, но во летните месеци можете да го изнесете на балконот или во градината.Температурата во текот на летото треба да биде 20-25 степени, додека во зима е подобро да се држи на ладно место – околу 10-15 степени.

Ова растение сака многу вода – обилно наводнување и висока воздушна влажност. Водата за наводнување треба да е мека и филтрирана. Во текот на зимата бара помалку вода, и доволно е земјата само да не биде сува. Се ѓубри два пати месечно со ѓубриво за украсни растенија.

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …