Почетна / Gradina Mug (страна 64)

Gradina Mug

Необично овошје: Раката на Буда

Ова необично овошје е повеќе од реално. Расте на мали грмушки и дрва и има дебела кора. Карактеристично за ова овошје е тоа што понекогаш не се среќаваат семиња или пак нема содржина на сок во внатрешноста, но има прекрасен мирис сличен со аромата на лимоните. Пријатниот мирис многу потсетува …

Повеќе »

Кактус Трнов венец или Исусов венец – Euphorbia splendens

Исусовиот венец e сукулентно растение од фамилијата Euphorbia. (Постојат над 1600 видови од ова огромно семејство, од кои некои се добро познати низ целиот свет – Божиќната ѕвезда на пример.) Тоа е зимзелена грмушка, достигнувајќи височина од 120 см, има големи цврсти боцки и цути со црвени цветови. Се полива …

Повеќе »

Шимшир – Buxus sempervirens

Ова растение припаѓа на семејството Buxaceae. Постојат многу варијанти, но најчесто шимширот се дели на дребнолистни и едролистни, или нискостеблени и високостеблени. Разликата не e само во големината на листовите, и во висината на стеблото, но и во брзината на растот. Шимширот, особено мало – листниот е сенкољубива грмушка. По …

Повеќе »

Пеларгониум (Сардела)

Пеларгониумот (Сардела) е растение за балкон кое е многу распространето во нашиот регион. Уште се нарекува Гераниум. Потекнува од Јужна Африка. Родот Пеларгониум, кој опфаќа околу 400 видови на растенија, припаѓа на семејство Здравецови (Geraniaceae). Денес постојат стотици хибриди, кои се разликуваат меѓу себе со неверојатно разновидност на листовите, со …

Повеќе »

Калдрмче (Portulaca grandiflora)

Калдрмчето или уште познат како Портулак (Portulaca grandiflora) е едногодишно тревесто растение со месни, легнати стебленца, со црвенкаста боја, високи до околу 30 см. Потекнува од Јужна и Централна Америка, поточно Уругвај и Аргентина. Неговите најблиски роднини се семејство Кактусови (Cactaceae) Овие растенија се одлични ползавци и доколку правилно се …

Повеќе »

Како да извадите крлеж – ефикасен метод!

Се зема мал шприц за еднократна употреба, и се сече нејзиниот врв. Се поставува врз крлежот, и внимателно се влезе. Крлежот излегува, а сите отровни материи кои успеал да ги вбризга во вашето тело, излегуваат надвор. Потоа треба да третираме со алкохол или некое дезинфекционо решение. Ако не ви се …

Повеќе »

Тој се нарекува камен на љубовта и го штити ова чувство

Правилно избраните благородни каменчиња можат да ти донесат среќа и да те заштитат од негативни влијанија. Верувањето во дејството на скапоцените и полускапоцените каменчиња и благородните метали врз судбината на човекот е многу старо. Авентуринот е кварцит од бела, розова, портокалова, цреша, окер, сина или зелена боја. Помага во опуштањето …

Повеќе »

Домашно ѓубриво за орхидеи – само за 14 дена ќе ги натерате да расцветаат

Сигурно секој сопственик на убави орхидеи мора да се соочи со следнава ситуација кога омиленото растение упорно одбива да цвета, а има многу светли зелени листови и расте добро. Во овој случај треба да му помогнете на вашиот домашен миленик и да го стимулирате неговиот цвет. Еден од начините да …

Повеќе »