Почетна / Gradina Mug (страна 20)

Gradina Mug

Регионална работилница за подигнување на свеста за консолидација на земјиште во Прилеп

На 5. март (вторник), 2019  година, во Прилеп, проектот финансиран од Европската Унија “Воведување на национална програма за консолидација на земјиште” (МАИНЛАНД) кој го спроведува ФАО во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ),  организира регионална работилница за подигнување на јавната свест за консолидација на земјоделско земјиште. Работилницата …

Повеќе »

Вреди ли да те касне змија за 3798 долари? (Видео)

Туристка била нападната од змија откатко се обиде да ја бакне. Случката била во паркот на змиите во Тајланд. На жената и било понудено да ја бакне змијата, па таа кога се наведнала не очекувала дека влекачот ќе ја касне. Веднаш потоа туристката била однесена во болница и како оштета …

Повеќе »

Тој се храни цела година со храна која исклучиво самиот ја одгледува: Поздрав сум од било кога!

Овој човек по име Rob Greenfield се храни 1 година со храна која исклучиво самиот ја одгледува. Помина цела година откако секое нешто што го јадам самиот го имам одгледано. Тоа значи без продавници, без ресторанти, без одење на забави и хранење таму. Сакам да им покажам на луѓето што може …

Повеќе »

Не е воопшто тешко за изработка, а изгледа прекрасно: Направете сами „цветна кула“

Креирањето цветна кула е забавен проект во кој ќе уживате во секој чекор. Подолу на фотографиите можете да погледнете како изгледа„Цветната кула“. За овој проект потребни биле 115 цвеќиња, пишуваат од Simpludesignproch.

Повеќе »

Снимен уште еден нов рис заловен на плен (дивокоза) во „Маврово“ (Фотографии)

Имаме нов рис! Младиот мажјак беше заловен на плен (дивокоза) во НП „Маврово“. По систематскиот преглед – земање крв, мерење и проверка – на рисот му беше ставен околувратник и тој беше ослободен. Ова е седмиот по ред рис заловен од страна на Македонското еколошко друштво, по неодамнешниот рис Бистри. …

Повеќе »

Корисна ли е органската храна за децата?

Минатата година на 22 октомври официјално беше објавен извештај од Комисијата за исхрана на Американската академија за педијатрија, која дискутираше на прашањето за корисноста од органската храна за децата. Во него лекарите велат дека органската храна не е повеќе корисна за здравјето на децата од здравата храна, произведена на традиционален …

Повеќе »

Бенџамин (Ficus benjamina)

Бенџаминот (Ficus benjamina) е едно од најчестите растенија за домот. Може да го видиме насекаде во домовите и канцелариите, до излозите на продавниците. Бенџаминот расте како дрво со овални сјајни листови. Во нашата земја е типично домашно растение, но во топлите места се развива одлично и надвор. Може да растат …

Повеќе »

Николовски: Обезбедуваме финансиска поддршка за набавка на фотоволтаични колектори и водопоила во бачилата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски денеска ја посети Општина Чашка, кадешто имаше средба со сточарите од регионот. На средбата се дискутираше за актелните состојби во секторот, предлозите на сточарите и мерките од новите програми за финансиска поддршка и рурален развој. Николовски ги информираше дека МЗШВ, заедно со …

Повеќе »