Почетна / Gradina Mug (страна 197)

Gradina Mug

ЗЕЛЕНЧУКОТ СЕ ФРЛА ПО ДЕПОНИИТЕ ВО СТРУМИЧКО ЗОШТО НЕМА КОЈ ДА ГО КУПИ

Тони зелка се појавија на депонијата кај Муртино, каде градинарите секојдевно ги фрлаат и набраните краставици оти откупната цена е прениска, а и никој не купува Земјоделците го фрлаат зеленчукот по селските депонии во струмичко оти се ниски откупните цени и нема пласман. Купишта зелки се појавија на депонијата кај …

Повеќе »

Приказна со среќен крај: Срничето Петре е македонскиот Бамби

Малото срниче Петре ја имаше тажната судбина да остане без мајка, но за среќа нашиот Војо Иванов го вдоми и му ја пружа целата љубов и нега на овој свет. Приказната за малото срниче и Војо деновиве ги освои срцата на сите Македонци. Пред неколку дена, ловџии ја убиле мајката …

Повеќе »

Субвенциите повторно заглавија, земјоделците бадијала чекаат исплата.

Надлежните продолжуваат да си играат со нивните нерви и да ја пролонгираат исплатата. Правните лавиринти и вчера ги оставија празни сметките на земјоделците. Министерството за финансии се правда дека по основ на решението, сè уште немаат законска основа за исплата на субвенциите, и според деловникот на Судот мора да се …

Повеќе »

Откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 14.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2017 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 14.2% во однос на истиот период од претходната година. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано намалување за 30.0%, а кај продажбата на земјоделски производи …

Повеќе »

Вкупното производство на шумски производи во државните шуми намалено за 45.8%

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупното производство на шумски производи во државните шуми во првото тримесечје од 2017 година, во однос на првото тримесечје од 2016 година, е намалено за 45.8%. Зголемување на шумското производство е забележано кај другото обло дрво од иглолисни видови, додека намалување на шумското …

Повеќе »

Индексот на цените во земјоделството е зголемен за 2.9%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 1.5%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во април 2017 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е зголемен за 2.9%, а кај аутпутот зголемувањето изнесува 1.5%. Во април 2017 година, во споредба со април 2016 година, индексот на цените на …

Повеќе »

Таа е ефтина и одлична за косење на мали тревни површини

Моторната коса STIHL FS 38 претставува лесен и ергономичен модел. Таа е мошне добра моторна коса за косење и чистење на аглите до ѕидовите, скалите, околу и под оградите, дрвјата, зелениките и грмушките. Таа е одлична е за косење на мали тревни површини. Во моментов се наоѓа на попуст, а за повеќе …

Повеќе »

Ползата од црешите

Секој знае колку се вкусни црешите, но не секој знае какви се конкретните бенефиции за нашето здравје кога ги конзумираме. Црешите можат да ја олеснат главоболката, да помогнат во избегнување на предвременото стареење. Во оваа статија се претставени неколку причини зошто да јадеме цреши. Црешите помагаат во борбата против ракот: …

Повеќе »

Овој убавец целосно ја заслужи славата како најубавиот коњ на светот

Тој е од прекрасната раса фризиски коњи и целосно ја заслужи славата како најубавиот пастув на светот. Видеото со Фридрих Велики не престанува да го обиколува интернетот и да предизвикува восхит кај милиони луѓе низ светот .За него имаат отворено и фејсбук страна со десетици илјади фанови, кои се зголемуваат …

Повеќе »