Почетна / Gradina Mug (страна 194)

Gradina Mug

Се укинува Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ќе предложи до Владата Закон за укинување на законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост. -Со донесување на законот ќе се укинат одредбите од Законот за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост кој во практиката се покажаа како неприменливи, а во …

Повеќе »

Жештините и киселиот дожд го изедоа ајварот во Струмица

Пиперките буквално се изгорени, а оние земјоделци кои ја произведуваат под пластеници можат да се надеваат на добра откупна цена. Осумдесет отсто од посевите засеани со пиперка ајварка се уништени, а причината за тоа според познавачите, е топлото и сушно лето надополнето со неодамнешниот кисел дожд. Според д-р Ристо Вучков, …

Повеќе »

Откриени насади со тутун „Вирџинија“ забранети за производство

СВР Битола и Државниот инпекторат за земјоделство во координација со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на 01 и 02.09.2017 година, презедоа заедничка акција за пронаоѓање на насади и обработка на тутун од типот „Вирџинија“, кои не се пријавени и немаат договор со регистрираните откупувачи, а согласно Законот за тутун …

Повеќе »

МЗШВ ПЛАТИ 207 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗАОСТАНАТ ДОЛГ ЗА ОДБЛОКИРАЊЕ НА ПРОЕКТОТ ЈУЖНОВАРДАРСКА ДОЛИНА

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска плати 207.000 евра, заостанат долг за консултантски услуги за проектот „Програма за наводнување Јужно-вардарска долина“ – втора фаза. На овој начин, ја откочуваме реализацијата на проектот, која беше блокирана, поради тоа што претходната Влада не плаќала редовно за консултантски услуги во изминатите две …

Повеќе »

Субвенции: Поднесување барања за складирање на пченица

Земјоделците кои ја складираат пченицата од годинешниот род можат да поднесуваат и барања за субвенции. Рокот за доставување на документите истекува на 15-ти септермври… Рокот за поднесување на барањата за субвенции за сите мерки завршува на 15 септември. До истиот датум теба да ги поднесат документите за складирање и земјоделците …

Повеќе »

662 лица конкурираа за мерката Млад земјоделец

Заврши рокот за аплицирање за финансиска поддршка од неповратни 10.000 евра на млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност. Според податоците од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој (АФПЗРР), за мерката конкурирале 662 лица. Во моментов се врши евалуација на пристигнатите апликации, со цел да се утврди …

Повеќе »

Бактерии кои произведуваат енергија

Проучувајќи ги бактериите кои живеат во реката Вер во северниот дел на Англија, научниците на оваа земја откриле огромен енергетски потенцијал на бактериите под латинско име „bacillus stratosphericus“. Научниците од универзитетот Њукасл откриле дека микроскопските организми кои ги собрале во коритото Вала содржат во себе голем потенцијал на обновлива енергија, …

Повеќе »

НЕМА ДОВОЛНО ВЛАГА ВО ПОЧВАТА А ТОА ИМ ПРАВИ ПРОБЛЕМ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ

Сите земјоделски култури трпат последици од топлото време зашто нема доволно влага во почвата. Врнежите денеска и утре веројатно нема да ги сменат драстично состојбите ако интензитетот е слаб, велат агрометеоролозите. – Врнежите сега не менуваат ништо, ни треба повеќе дожд. Вода ни треба. Пролетните и окопните култури се во …

Повеќе »

КИНА ЈА ГРАДИ ПРВАТА „ВЕРТИКАЛНА ШУМА“, ЌЕ ПРОЧИСТУВА ДО 25 ТОНИ ЗАГАДЕНОСТ ВО ВОЗДУХОТ (ФОТО)

Во борба против големото загадување, Кина започна да ја гради првата „вертикална шума“ во Азија коа ќе призведува 60 килограми кислород на ден. Во рамките на проектот „Нанџинг Зелени кули“ ќе бидат зградени два облакодери кои ќе бидат во висина од 200 метри. Повеќе од 1.000 дрва и 2.500 билки …

Повеќе »