Почетна / Gradina Mug (страна 179)

Gradina Mug

Зошто да се запишете на Шумарски факултет (Видео)

Со цел да се помогне на идните студенти, односно матурантите кои сеуште одлучуваат на кој факултет да се запишат, во сорботка со Студентскиот Парламент на УКИМ од шумарскиот факултет направија една серија на видеа во која ќе ги претстават различните факултети на кои може се продолжи образованието. Што се учи, …

Повеќе »

Откупот на бостанот за кој Владата обезбеди дополнителни два денара субвенции, тече без проблеми и во најдобар ред

Откупот на бостанот за кој Владата обезбеди дополнителни два денара субвенции, тече без проблеми и во најдобар ред. На сите откупни центри се даваат кантарни белешки и се води целосна евиденција. Според министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, стабилизација на цената се очекува по 15 јули кога количините …

Повеќе »

Рокот за аплицирање за субвенции е продолжен до 15-ти септември

Ве известувам дека ги решивме проблемите со софтверот за аплицирање за финансиска поддршка во земјоделството за 2017 година. Почитувани земјоделци, ве повикувам од денеска да конкурирате за субвенциите за годинешното земјоделско производство. Рокот за аплицирање е продолжен до 15-ти септември годинава, информираше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

Повеќе »

Почна аплицирањето за субвенциите од Програмата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој за 2017 година

“Од денеска земјоделците ќе можат да аплицираат за субвенциите од Програмата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој за 2017 година“, информира министерот за земјоделство Љупчо Николовски. Во соработка со Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој создадени се услови за да отпочне процесот за апликација за …

Повеќе »

ОХРИД ГО ИСЕЧЕ СТАРИОТ БОР ВО „ЛЕТНИЦА”

Големиот бор стар повеќе децении во култниот ресторан „Летница” во Охрид вчера го исекоа екипи на „Паркови и зеленило” при „Охридски комуналец”. Под сенката на ова дрво, заедно со уште неколку беше целата тераса на „Летница“ и беше своевиден симбол на центарот на градот, пишува СДК. „Паркови и зеленило” не …

Повеќе »

Недоволно органско производство, за наредната година резервирани 160 милиони евра за субвенции

Само три проценти од македонското земјоделство е базирано на органското производство. Како најголем проблем, производителите на органски производи ги наведуваат климатските промени. Експертите препорачуваат, за да биде конкурентно македонското земјоделско производство, треба да се следат светските трендови. Поддршката во земјоделството ќе изнесува 160 милиони евра, на годишно ниво, а акцентот …

Повеќе »

Исплатени субвенциите за тутунот

Исплатени се субвенциите од едно евро за тутунот од ланската реколта. За откупените 25.000 тони, тутунарите добија 25 милиони евра од државата или заедно со постигнатата откупна цена вкупно по 4 евра за килограм. Ваквата добра заработка од ланскиот род го зголемија интересот за производството на тутунот и за оваа …

Повеќе »

Дополнителни два денари субвенција за производителите на лубеници

Владата на денешната седница донесе одлука за дополнителна финансиска поддршка за производителите на лубеници. Се работи за дополнителна субвенција од два денари за килограм продадени лубеници на регистрирани откупувачи. Корисници на оваа подмерка се земјоделските стопанства кои имаат засадени површини со лубеници и се корисници од подмерката 1.5 за продадени …

Повеќе »

Да го дотераме и озелениме Скопје! Предложете локации за садење на бршлени

Општина Аеродром се вклучува во кампањата за урбанизација и зазеленување „Дотерај го Скопје“, како иницијатива на Центарот за дизајн и иновации „Јавна соба“. Цел на оваа кампања е да се создаде свест кај граѓаните за разубавување на нивната околина на практичен и економичен начин, а исто така да се поттикнат …

Повеќе »

Што е важно да знаете за змиите!?

Оваа година се забележува бумот на змиите. Тие се насекаде! Змии лазат низ градовите, во дворовите на училиштата и каде ли уште не! Сите треба да бидат особено внимателни, не само кога се шетаат низ шумата или по некоја ливада, а дури и кога одат во паркот. Во Македонија живеат вкупно …

Повеќе »