Почетна / Совети / Атропа Беладона ја има и во шумите во Македонија: Постојат случаи на деца отруени од само три фетуси, а изџвакан лист е смртоносен и за возрасни

Атропа Беладона ја има и во шумите во Македонија: Постојат случаи на деца отруени од само три фетуси, а изџвакан лист е смртоносен и за возрасни

Атропа беладона е повеќегодишна грмушка на семејството Solanaceae (Solanaceae). Се наоѓа во Европа, Северна Африка и Западна Азија, натурализирани во делови од Северна Америка. Нејзината типична средина е сиви влажни делови од почва богата со варовник. Присутна е и во нашата држава.

Белодоната има кружни зелени лисја и цвеќе во форма на ѕвонче во сенка на виолетова сенка. Плодовите се црни и сјајни, со дијаметар од околу 1 см на висина од околу 1 м.

Беладоната е многу токсично растение кое го содржи алкалоидниот атропин. Постојат случаи на деца отруени од само три фетуси, а добро изџвакан лист може да биде смртоносен и за возрасни. Коренот е најопасниот дел од растението.

Белодоната е именувана по најстариот од трите антички грчки божици на судбината, маврите, атропа (Атропос), која е одговорна за завршната фаза на животот на луѓето.

Види

Потхранување на цветот

Доволно ли е ѓубривото за да се обезбеди нормално хранење на растенијата? Не треба да …