Почетна / Градина / Вести / Атропа Беладона ја има и во шумите кај нас: Како изгледа смртоносниот лист за деца и за возрасни?!

Атропа Беладона ја има и во шумите кај нас: Како изгледа смртоносниот лист за деца и за возрасни?!

Атропа беладона е повеќегодишна грмушка на семејството Solanaceae (Solanaceae). Се наоѓа во Европа, Северна Африка и Западна Азија, натурализирани во делови од Северна Америка. Нејзината типична средина е сиви влажни делови од почва богата со варовник. Присутна е и во нашата држава.

Белодоната има кружни зелени лисја и цвеќе во форма на ѕвонче во сенка на виолетова сенка. Плодовите се црни и сјајни, со дијаметар од околу 1 см на висина од околу 1 м.

Беладоната е многу токсично растение кое го содржи алкалоидниот атропин. Постојат случаи на деца отруени од само три листови, а добро изџвакан лист може да биде смртоносен и за возрасни. Коренот е најопасниот дел од растението.

Белодоната е именувана по најстариот од трите антички грчки божици на судбината, маврите, атропа (Атропос), која е одговорна за завршната фаза на животот на луѓето.

Види

Живеел пред 140 милиони години – Едно од најголемите животни кои воопшто се движеле по земјата откриенo во Аргентина

Научниците открија фосили во Аргентина на можеби најстариот познат член на група диносауруси познати како …