22.01.2022
Почетна / Uncategorized / Астерија – Совети од ГАРДЕНА за овие есенски цвеќиња

Астерија – Совети од ГАРДЕНА за овие есенски цвеќиња

Кога деновите стануваат пократки и постудени во есента, есенските sвездички вметнуваат боја во вашата градина. Дури и кога деновите стануваат пократки и ноќите подолги, а температурите веќе паѓаат, астериите цветаат до првите тешки зимски мразови, и затоа може да уживате во овие украсни цвеќиња долго време, советуваат од ГАРДЕНА.

Садење на есенските астерии

Кога ги садите на почетокот на есента, проверете дали тие имаат доволно време да се вкоренат.

Локација и почва

Повеќето сорти на астерии сакаат сончево место во вашата градина. Сепак, треба да изберете област што не подлежи на целосна топлина на пладневното сонце. Некои сорти главно напредуваат во полу-сенка. Такви се на пример дивите астерии, сините астерии и белите шумски астерии. Изборот на локација има големо влијание врз количината на произведено цвеќе. Почвата треба да се олабави и да биде богата со хумус. Можете да ги сабите и во вашите балконски жардињери.

Нега и болести

Комплетните ѓубрива или органски ѓубрива се најпогодни за производство на многу цвеќиња. Фертилизацијата се врши во рана пролет. Поделувањето на есенските астерии исто така ги стимулира добрите својства на пупката. Затоа, вреди да им подарите на соседите дел од овие растенија или да најдете дополнителна локација за нив во вашата градина.

Ако вашата астерија се разболува, размислете за промена на локацијата на растението. Есенските астерии лесно развиваат мувла. Исклучок од ова правило е мазниот астер (Aster novae-angliae).

Производите на брендот ГАРДЕНА можете да ги набавите на СИПНЕКС ШОП!

Види

Значењето на цвеќињата, што ги подаруваме или ни ги подаруваат

Цвеќиња се раздаваат со повод и без повод. Па, реално гледано повод секогаш има, доволно …