Почетна / Градина / Алоказија (Haemanthus multiflorus)

Алоказија (Haemanthus multiflorus)

Алоказијата (Haemanthus multiflorus) е луковично растение и е одлично за одгледување во собни услови.

Може да има црвено или бело соцветие. Лисјата се месести. За негово одгледување е потребно умерено поливање за да не дојде до гниење на луковицата.

Цвета во летниот период. Може да се пресадува на секои 2 до 3 години.

Локацијата на која најдобро вирее ова растенија е сончевата страна, но да не биде засадено на директна сончева светлина. Најдобра температура во зимата е до 15 степени. Може да се размножува со помош на резници добиени од лисјата. Достигнува височина од околу 70 см.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …