19.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Aко освен ова растение, дома имате деца или домашни животни, најдобро е да се разделите од него

Aко освен ова растение, дома имате деца или домашни животни, најдобро е да се разделите од него

Дифенбахијата е она “со големите листови и белите флеки” популарно растение, кое многу од нас го имаат во своите домови.

Тоа е убаво, расте брзо и го разубавува секој агол на домот.

Но, ако освен растението, дома имате деца и домашни животни, најдобро е да се разделите од него.

Во лисјата на дифенбахијата се содржи стрихнин – отровна супстанца која може да предизвика сериозни проблеми, ако влезе во телото на човекот.

Симптомите кои се гледаат со дифенобактериското труење се:
горење во устата и грлото
воспаление на устата и грлото
корнеално оштетување на окото
дијареа
болка во очите
рапав глас
гадење и повраќање
потешкотии со голтање
оток и пликови во устата и јазикот
прекумерно лигавење и локално отекување на ткивата

Види

Неговата душа e полна со љубов: Тој стигна од Калифорнија до Њујорк за да спаси питбул (Видео)

Кога душата ти е полна со љубов: Тој извозе од Калифорнија до Њујорк за да …