22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / 396-годишно бонсаи го преживеало бомбардирањето во Хирошима и сеуште расте

396-годишно бонсаи го преживеало бомбардирањето во Хирошима и сеуште расте

Ако дрвјата би можеле да зборуваат, ова бонсаи сигурно ќе има многу што да каже. Засадено е во 1625 година и моментално е лоциран во американскиот национален арборетум во Вашингтон, Д.Ц, кое било подарено во Соединетите Држави од мајсторот за бонсаи Масару Јамаки во 1976 година. Малку се знае дека ова растение има посебна тајна.

Семејството Јамаки живеело само две милји оддалечено од каде американските сили ја фрлиле атомската бомба во Хирошима во 1945 година. Во овој ужасен настан загинале 140.000 луѓе и оставија трајни ефекти врз градот, но Јамаки, неговото семејство и бонсаито – сите беа во затворен простор за време на експлозијата – останаа претежно неповредливи.

Врската на белиот бор со Хирошима е откриена во 2001 година, кога внуците на Јамаки ја изненадија посетата на колекцијата. И додека музејот не го изрекламира ова парче од историјата на бонсаи, претпочитајќи да ја потенцира улогата како подарок за пријателство меѓу двете нации, а од неодамна на веб страницата беше дадена и информација за нејзината врска со Хирошима.

„Има одредена врска со живо суштество кое преживеало на оваа земја преку кој знае што“, вели Кетлин Емерсон-Дел, асистент кустос во музејот. „Јас сум во негово присуство а пред тоа во присуство на други луѓе од многу одамна. Тоа е како да се допира историјата “.

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …