06.07.2022
Почетна / Градина / 39% од пеперутките и 9% од птиците исчезнале на европскиот континент
Poster 01

39% од пеперутките и 9% од птиците исчезнале на европскиот континент


Без итна акција во следната деценија, Европа нема да може да се справи со климатските промени.

Ова се наведува во извештајот на Европската агенција за животна средина, кој се објавува на секои пет години.

Заклучоците се дека ако не се реагира итно, жешките зраци би станале вообичаени на Стариот континент. Највисоки температури се измерени во Шпанија и Франција оваа година, според статистиката.

Во извештајот се наведува дека 39% од пеперутките и 9% од птиците исчезнале во Европа од 1990 година, што е голем удар за биолошката разновидност.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …