22.05.2024
Почетна / Градина / 20. култури за кои не се потребни големи површини, a носат заработка

20. култури за кои не се потребни големи површини, a носат заработка

Постојат земјоделски култури кои не бараат големи површини за одгледување, но носат добар приход. Неодамна, најпрофитабилните земјоделски култури беа утврдени оваа година врз основа на нивниот профит во последните неколку години, информира Agrointel.ro.

Овојпат на списокот се вклучени не само земјоделските култури, туку и оние што се одгледуваат во оранжерии и овоштарници. Треба да се нагласи дека пред да инвестирате во која било од земјоделските култури што ќе ги споменеме, треба внимателно да размислите за вашиот деловен план. Нема смисла да се собере богата жетва, која нема да можете да ја продадете по добра цена. Затоа, голем дел од профитабилноста на една култура зависи првенствено од вас!

Малини
Во последниве години, малините остануваат профитабилни. Оваа култура дава богата жетва – од 8-12 тони по хектар. Животниот век на плантажата со малина е 8-10 години, во зависност од сортата и грижата.

Морско зрно – Seaberry
Во 2021 година, оваа култура се очекува да биде меѓу најпрофитабилните. Неговото производство по хектар достигнува 10-15 тони. За извоз, овошјето се продава по цена од 2-3 евра за кг, во зависност од квалитетот.

Лешник
Лешниците и оваа година ги возбудуваат земјоделците. Инвестицијата во еден хектар, вклучително и наводнување, е околу 2.500 евра. Во шестата година, лешниците даваат околу 1,5-2 тони овошје по хектар.

Орев
Одгледувањето ореви продолжува да биде профитабилно со годишен профит од најмалку 10.000 евра по хектар. Инвестицијата по хектар е 1500-1600 евра, ако се одлучите за попродуктивни француски сорти, кои носат принос од 10 тони по хектар.

Цреша
Насадите со цреши се уште еден иницијативен потег. Минималната инвестиција во интензивни насади на цреши е 20 000 евра, вклучително и за системот за наводнување. Производството може да достигне 30-35 тони по хектар, што е профитабилно, дури и при минимални цени на кг, да достигне 50.000 евра по хектар.

Кајсија
Кајсиите доживуваат нова фаза. Овие плодови скоро исчезнаа од пазарот. Сега побарувачката е огромна. Цената на плантажата со кајсија е слична на цената на црешата, како и приносот.

Праски
Најпрофитабилни во последно време се голите праски. Тие се барани од трговските синџири, лесно се чуваат и го задржуваат својот комерцијален изглед долго време.

Домати
Доматите се меѓу најпрофитабилните зеленчуци, без разлика дали се одгледуваат на отворено или во стаклена градина. Постои сериозна побарувачка за уникатни сорти – црни, розови, жолти и цреши домати.

Лаванда
Секоја вест поврзана со лавандата во последниве години ги возбуди сите земјоделци. Локалните жители велат дека конкуренцијата сега е силна и ова ја намалува профитабилноста. Сепак, оваа култура во еден хектар може да се создаде за 6.000 евра.

Шафран
Веќе неколку години е во центарот на вниманието на земјоделците. Добивката од шафран е добра, од 10-12 евра за грам во сува форма.

Брокула
Производителите увезуваат семе од странство и велат дека родот не е претенциозен.

Бобинки
За оние кои не се плашат од работа, бобинките се профитабилна култура. Жетвата е барана и лесно се постигнува за време на сезоната. Бидете внимателни со изборот на сорта!

Пченка
Слатка пченка, често се продава на пазарот. Затоа е важно да ги убедите клиентите дека продавате навистина вкусна сорта. Со малку наводнување и без многу напор може да се соберат 5-6 тони по хектар.

Зелена салата
Салатите ги носат првите добри пари на почетокот на годината. Тие не се тешки за гледање. Потребна им е само вода и топлина.

Аспарагус
Како и со брокулата, и тука клучот за успехот е во правилниот избор на клиентела. Инвестицијата во плантажа чини најмалку 2.000 евра за 1.000 квадратни метри.

Чили
На лутите пиперки не им треба многу земја. Простран балкон е доволен. Оваа култура може да се реализира во различни форми.

Нане
Ако сакате да започнете вистински бизнис со нане, изберете сорти со комерцијален изглед. Одгледувањето не е тешко, но го бара бизнисот со ресторани, пабови, па дури и хипермаркети.

Манголд
Оваа култура не е добро позната, но ја бараат потрошувачите кои се заинтересирани за здрав начин на живот.

Кељ
Кељ се користи и за детоксикациони сокови и здрави салати. Плантажата со оваа зелка може да се претвори во ваш дијамант во тековната земјоделска година.

Капина

Производителите на капини се зголемуваат и тоа го намалува нејзиниот потенцијал за профитабилност.

Види

Билката која лекува 500 болести

Куркумата или позната уште како Турмерик, е еден од најмоќните природни лекови. Активната лековита состојка …