22.05.2022
Почетна / Градина / Вести / 20.000 пчели со едно излегување можат да соберат 1 кг нектар

20.000 пчели со едно излегување можат да соберат 1 кг нектар

ЗАНИМЛИВОСТИ ЗА ПЧЕЛАТА
Тежина на една пчела = 1/10 gr. Во 1 kg има 10,000 пчели.
Со едно излегување на паша 1 пчела може да донесе околу ½ од сопствената тежина или 1/20-тина од еден gr. Поточно 0,05 gr. Нектар.
Тоа значи дека 20.000 пчели со едно излегување можат да соберат 1 kg. Мед.
*црвена детелина
Една пчела треба да посети 125 групи на цветови од црвена детелина а тој содржи 60 цветови,или вкупно 7.500 цветчиња. За да собере 1 kg.нектар.
*багрем
Од багрем пчелат атреба да посети 5.500 багремови цветови за 1 kg нектар.
Во поволни услови на една пчела и се потребни 27 min. За да посети 150 цветови за да го наполни МЕДНИОТ желудник, а 45 min. Под неповолни услови.
Помеѓу два излета на пчела излетничка поминуваат 4-5 min. Во кошницата додека да биде истоварена од пчелите кои го прифаќаат товарот.
Во оптимални услови пчелата прави 24 излетувања, или 17 во помалку добри услови.
За еден kg Мед пчелата треба да прелети 44.444 km. Што е еднакво на обемот на еквадорот под предпоставка да пчелата лета не повеќе од 500 m од својата кошница.
Во текот на својот живот една пчела произведува само 1/12 од лажичка Мед.
За 1 kg. Мед треба да се посетат 3-5 милиони цветови. А тоа е пат 7 пати поголем од обемот на земијоната топка.
ВАРОА.
Пчелите излетнички на себе имаат 1,4% вароа од вкупната популација.
РОЈ НА ГРАНКА.
Докажано е да 400 пчели фатени на кора од гранка можат со саати да држат рој пчели со тежина од 3-5 kg. Поточно тоа е рој од 30-40 па и повеќе иљади пчели. Н аовој начин секоја пчела може да одржи 80-100 други пчели. Додека тоа кај други живи суштества не е можно.
*Едно пчелно семејство може да собере и произведе повеќе од 45kg. квалитетен мед.
*Едно пчелно семејство од 30.000 единки може да ОПРАШИ ОВОШТАРНИК од околу 5 декар
*Една излетнична лета до 24 km/h. а со крилата замавнува до 200 пати во 1 sec.или 12.000 пати во 1 min.
*една работничка за врема на својот живот може да произведе 0,8 gr. Мед
*Просечен живот на медоносна пчела во текот на активна сезона е до 6 недели,45 дена.
*нектарот кој пчелите го носат во кошницата во себе содржи70% вода,додека во медот тоа е 17%, Вишокот на вода пчелите го исфрлаат од кошницата преку отворите за вентилација со мавтање на крилата.
*медот е една од најсигурните животни намирници Бидејки штетните бактерии неможат да останат долго во неговата содржина.
*МЕДЕН МЕСЕЦ ,,honeymoon”доаѓа од тоа што: 4000 год. Во Вавилон имало обичај Таткото на невестата го опива младоженецот со врста на пиво добиено од мед, еден месец после свадбата.
*Пчелите не го познаваат сопственикот.
*Доколку ве нападне пчела не може да побегнете бидејки таа лета со брзина на 60 km/h.
Пчелите имаат јасно распоредени обврски што се поделени со старосната граница и биолошки развиени жлези во даден стадиум од својот животен век и се работи непрекидно, пчелите не спијат и работат деноноќнои работат и внатре и надвор од кошницата.
*Матицата е привилегирана и нејзина обврска е само да залегнува јајца а тоа е околу 2,000 дневно што е 2-пати.повеќе од нејзината тежина. Цел живот се храни само со МАТИЧНА МЛЕЧ од моментот уште кога е јајце се до последниот оброк. И поради состојките кои ги има Матичниот млеч.
*пчелите медот го собираат во радиус од 3 km. А е забележано дeка летаат дури 7 km.
*да се собере 450 gr. Мед, пчелите прелетаат колку да го обиколат светот повеќе од обемот на зејината топка.
*Пчелите работнички во активна сезона живеат од 30-45 ден, додека зимските пчели и до 6 мес.
*Матицата живее и до 7 години а дневно занесува и до 2.000 јајца што е два пати повеќе од нејзината тежина.
*При собирање на нектар или цветен прав (полен) пчелата дневно посетува околу 1000 цветови.
*едно пчелно семејство се сости према јачината од 20.000 до 80.000 пчели.
*Пчелите од само 20 gr. Пчелин восок можат да изработат саке кое може да собере 1 kg.мед.
*Пчелите кога се враќаат од паша се наелектризирани до 1,8 V.
*Еден стршел во текот на еден ден може да убие околу 50 пчели.
*Пчелата со својот убод може да убие Коњ,магаре и други крупни животни а има податоци дека и слоновите се плашат од зуењето на пчелите.
*Во Русија 1993 г. Постоел закон по кој било забрането убивање на пчели освен во самоодбрана. А во средниот век за уништување на кошница или крадење на пчелно друштво била предвидена казна со сечење на рака или бесење на соседното дрво.

Текстот е преведен од Матица Пчела по текст на Слободан Јевтич – с.Костолац.

Види

Сакаше да ја истепа неговата сопруга: Еве што направи кучето за да ја спаси

Сакаше да ја истепа својата сопруга: Погледнете на следната страна што направи нејзиното куче за …