Почетна / Градина / 16 февруари е Ден на бадемот!

16 февруари е Ден на бадемот!

Денес, календарот нè повикува да го прославиме денот на бадемот. Неговата дефиниција не е залудна – бадемите се меѓу најздравите намирници и во голема мера ја поддржуваат работата на срцевиот мускул. Бадемите се одгледувале пред илјадници години, но требало многу време да се добие нивното конечно име, бидејќи научниците постојано ги измислувале и ги нарекувале со нови имиња. Во минатото, бадемите се користеле за лекување на болести на богатите. До денес, бадемите ја имаат славата на кралско овошје.

Тие се познати како исклучително моќен антиоксиданс; содржат голема количина на витамин Е – 100 гр ореви се во можност да ни снабдат над 200% од дневната доза потребна на нашето тело! Богати се со магнезиум, фосфор, влакна и незаситени масни киселини, го намалуваат холестеролот, го забавуваат процесот на стареење во организмот, спречуваат кардиоваскуларни заболувања, помагаат во спречување на некои видови на рак, зајакнување на коскениот систем.

Татковината на бадемовото дрво се смета за регионот на Југозападна Азија и на Блискиот исток, но неговата припитомена форма, која има повеќе од 20 сорти, се одгледува и во северните делови на земјината топка – вклучувајќи ги и Британските острови. САД, а особено Калифорнија, се меѓу најголемите производители и снабдувачи на бадеми во светот. Наспроти 80% од вкупното снабдување на светскиот пазар, Калифорнија одржува над 1,2 милиони коприва со пчели кои се грижат за опрашување.

Види

Маџун – лек за болните, a еликсир за здравите луѓе

Гроздовиот маџун претставува природен засладувач кој се произведува од гроздов сок. Маџунот е традиционален и …