05.07.2022
Почетна / Градина / Вести / 12 работи што не ги знаете за Јужна Африка

12 работи што не ги знаете за Јужна Африка

Туристите знаат многу работи за Јужна Африка, но има и работи кои сигурни сме дека не ги знаат. Јужна Африка стана популарна дестинација по Светското првенство во фудбал во 2010 година.

Таа е со големина на Германија, Франција и Италија заедно. Деветте провинции во земјата се многу различни, што се однесува до вегетацијата, климата и дивата природа. Во Јужна Африка живеат околу 51 милиони луѓе, а годишно ја посетуваат околу 8.5 милиони туристи.

Според владиниот план до 2020 година се очекува 15 милиони туристи да ја посетуваат земјата годишно.

Туристи од целиот свет доаѓаат за да видат еден од најубавите градови во светот – Кејптаун, како и Националниот парк Кругер, кој е еден од најголемите резервати во Африка. Сепак постојат неколку работи што не секој ги знае за Јужна Африка.

1. Водопадот Tugela има 948 метри и тој е втор по височина водопади во светот. Највисокиот е Angel Falls во Венецуела, висок 979 метри.

2. Во Јужна Африка има околу 20 000 домашни растителни видови (околу десет проценти од сите растителни видови во светот). 80 проценти од нив се јужноафрикански.

Види

На која позиција треба да бидaт цвеќињата поставени во домот

Саксиите со цвеќе секогаш треба да бидат сместени во простории каде ќе имаат поволни услови …