Почетна / Uncategorized / 10 совети за вашата градина во септември

10 совети за вашата градина во септември

Секогаш има нешто да се прави во градината. Откријте што треба да правите во септември според драгоцените совети на ГАРДЕНА:

Шимширов молец: Молците можат да растат неколку пати годишно, што значи дека дрвјата можат да продолжат да бидат заразени со нивните ларви дури и во септември. Една важна индикација за наезда на молците е оголувањето на растението. Ако тоа е случај, единствените ваши опции се отстранување на погоденото место користејќи соодветен препарат за оваа намена.

Паднато овошје: Пиперките или другите плодови што паднале од дрвото треба да се собираат навремено и редовно за да се спречи расипување, распаѓање, развој на мувла и размножување на инсекти. Проверете го овошјето што сте го собрале одблизу, отсечете ги оштетените места, измијте го овошјето и користете го за да направите компоти, желе или сокови.

Рукола: Лисјата од руколата полесно се собираат, ако се сеат правилно. Затоа користете гребло за да ја распределите почвата во редот за сеење за приближно три до четири сантиметри. Нежно притиснете надолу. Засадете ја зелената салата на малку подигнато место.

Домашни миленици: Додека тие се во градината, треба да се обезбеди простор за вашите зајачиња како ефикасна превенција од премногу сонце. Ова може да се постигне со обезбедување на мало засолниште, но мора да се осигурате дека е поставено на некој начин за да не може топлината да влегува внатре. Самото засолниште треба да биде поставено во сенка и во рамките на просторијата. Не заборавајте дека температурата надвор се менува многу повеќе меѓу денот и ноќта отколку што е во затворено! На пример, зајаците се чувствуваат најудобно при температури помеѓу +5 и +15 Целзиусови степени.

Компост: Може да се создаде многу отпад при обработка на зрело овошје. Ако само го натрупате овој куп на компост во густи слоеви, може да се развие метан гас, предизвикувајќи лоши мириси. Можете да ги избегнете овие мириси со рамномерно ширење на отпадот низ грамада за компост во слоеви што не се подебели од пет до десет сантиметри. Ако е можно, измешајте ги со ситни материјали од гранки и грмушки.

Четинари: четинарите престануваат да растат релативно рано. Ова значи дека можете повторно да ги засадите подеднакво уште на почетокот, дури и на почетокот на септември. Предноста на тоа е што тие сè уште можат да растат со нови корени релативно интензивно на есен, што значи дека ќе растат уште поцврсто напролет. По успешното садење на зимзеленото растение, треба да напојувата во голема мера неколку дена пред и неколку неколку недели по преместувањето.

Кадраво нане: Сега е време да ги скратиме и, доколку е потребно, да ги собереме. Кадравото нане цвета од јуни до септември, кога и се собира надземниот дел.

Површини што задржуваат вода: Додавањето зеленило на покривите на правилен начин придонесува за ефикасно задржување на дождовницата. Рамните покриви со наклон до 5 ° се одлична основа за садење малку едноставно зеленило – под услов структурата да е соодветна. Покривните површини со наклон од 5 ° до 10 ° се исто така добро прилагодени за оваа намена, додека оние со наклон од 10 ° до 15 °, исто така, можат да се користат во принцип. Покривите со наклон од повеќе од 15 степени бараат да се инсталираат ограничувања, што ќе ви овозможи да додадете малку зеленило на покривите со наклон до 35 °.

Сончогледи: Птиците што јадат семе, никогаш не се далеку од местата каде растат растенијата од сончоглед, само чекајќи да ја ограбат цветната глава. Заштитете ги семките од сончоглед бидејќи растат со тоа што ќе ги покриете со цврсто ткаена вреќа со решетки.

Ознаки за лепење: Без разлика дали е лепенка од јагода или друг производ – треба да проверите дали етикетите сеуште се читливи сега кон крајот на летото. Постојат повеќе фактори, како што се УВ-светлината, која поради што предвреме бледнеат.

За производите на ГАРДЕНА контактирајте ТУКА

Види

Спектакуларни идеи за градење маси околу дрвја

Денес, еден милион идеи ќе ви претстават дизајн на клупа или маса околу дрво за …