05.07.2022
Почетна / Градина / 10 собни растенија кои не бараат премногу грижа

10 собни растенија кои не бараат премногу грижа

Замија – Ова е мадагаскарско растение и толерира суша и лошо осветлување.

Сансеверија – таа поднесува недостаток на светлина, суша и кршење на листовите. Единствено што не треба да правите е да ја преполивате почвата или да ја оставате саксијата на температура под нулата.

Божиќен кактус – расте брзо и цвета во зима. Има добра отпорност на болести и штетници. Најдобро оставете го на полицата од внатрешна страна на прозорецот.

Филодендрон – расте до 5 метри. Бара светло место и прскање за време на жештина.

Хлорофитум – брзо расте секоја година и цвета обилно, освен тоа, го прочистува воздухот во просторијата.

Кактус – дури и да го наводнувате само еднаш месечно, тој сигурно нема да умре од суша. Слободно може да го одгледувате со години, без тоа да ви одзема посебни грижи.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …