Почетна / Градина / 10 собни растенија кои не бараат премногу грижа

10 собни растенија кои не бараат премногу грижа

Можеби сте меѓу оние луѓе кои едноставно немаат ни време, ниту доволно желба да грижат за собните растенија.

Растенијата знаат да бидат природни филтратори и да го прочистуваат воздухот во вашиот дом.

Затоа, ако сте мрзливи во овој поглед, прочитајте кои цвеќиња се најпогодни за вас.

Аспарагус – расте на речиси сите услови. Бара само едно нешто – да се прска во најголемата жештина.

Дрвото на животот – познато уште како “дрвото на парите”. Тоа не цвета, но не сака и да се преполева, како и темни места.

Цсиндапсус – едно од најчестите собни растенија. Феноменолошки брзо расте во секакви услови. Се наводнува 2 пати неделно.

Кливија – Цвета со големи светли бои до 2 пати годишно. Таа се прилагодува лесно, но не треба да се пресадува често во друга саксија.

Замија – Ова е мадагаскарско растение и толерира суша и лошо осветлување.

Сансеверија – таа поднесува недостаток на светлина, суша и кршење на листовите. Единствено што не треба да правите е да ја преполивате почвата или да ја оставате саксијата на температура под нулата.

Божиќен кактус – расте брзо и цвета во зима. Има добра отпорност на болести и штетници. Најдобро оставете го на полицата од внатрешна страна на прозорецот.

Филодендрон – расте до 5 метри. Бара светло место и прскање за време на жештина.

Хлорофитум – брзо расте секоја година и цвета обилно, освен тоа, го прочистува воздухот во просторијата.

Кактус – дури и да го наводнувате само еднаш месечно, тој сигурно нема да умре од суша. Слободно може да го одгледувате со години, без тоа да ви одзема посебни грижи.

 

Види

Арека палма (Chrysalidocarpus lutescens)

Овој род опфаќа над 20 едностеблени или многостеблени палми. Стеблата на некои видови, досигнуваат и …