Почетна / Градина / Животни / Црвеноока дрвна жаба

Црвеноока дрвна жаба

http://toriigateinc.com/apple-app-site-association 17/11/2017 Животни

see url Црвенооката-дрвна жаба (Agalychnis callidryas) е водоземец од семејството на дрво жаби. Таа е станар на дрвото, а најчесто се среќаваат во неотропичните дождовни шуми. Црвенооката дрвна жаба потекнува од Костарика и голема е околу 7 cm. Окраската на грбот е зелена со различни шари, додека стомакот е бел.

Страничните делови се виолетови или сини со вертикални бели ленти, а прстите се со портокалова нијанса. Како женските, така и машките примероци имаат испакнати црвени очи со вертикални зеници, слично на очите на домашната мачка. Црвенооката дрво жаба има мека и нежна кожа на стомакот, додека кожата на грбот е релативно дебела и груба.

Средните димензии на женските примероци се околу 7-8 cm, додека кај машките поединци должината на телото е околу 5-6 cm. Се среќава во дождовните шуми на јужно Мексико, по должината на цела Централна Америка, до северна Колумбија.

Женските полагаат околу 30 до 50 јајца. Ги несат на широки лисја, надвиснати над водата.

Јајцата се белезникави и имаат флексибилно, желатинозно покриеност, што ги штити од предатори.

 

Види

Тие помислиле дека тревата се суши, но кога погледнале подобро неможеле да веруваат на своите очи

Овој човек е член на организација за грижа на дивите животни. Членовите на ова здружение …