Почетна / Градина / Хортикултура / Собна липа (Sparmannia)

Собна липа (Sparmannia)

Собната липа потекнува од Јужна Африка – островот Мадагаскар. Достигнува висина до 2 метри и всушност големината е единственото нешто што го разликува од другите липи.

Растението треба да се подкаструва редовно, за да остане компактно и со мали димензии. Во татковината достигнува височина до околу 5 – 6 метри. Цвета од ноември до април.

Место: Најверојатно, липа претпочита добро осветени места. Совршено место за да одгледате едно здраво и убаво растение е јужниот прозорец.

Во зима добро e да обезбедите директна сончева светлина, но во лето избегнувајте директно сонце. Температурите треба да бидат умерени – во лето околу 20 степени, а во зима – околу 5-10 степени. Многу важен услов за одгледување на здраво растение е обезбедувањето на многу простор и свеж воздух (но не и воздушни струи).

Во текот на летото добра идеја e да одгледувате собна липа на балконот или во градината.

Грижа: Во однос на воздушното влажност, најверојатно, липата не е од најсложените. Во жешките летни денови можете да пулверизирате да растението постигне оптимална влажност. Наводнувањето во жешките летни денови треба да биде обилно, а во никој случај не дозволувајте сушење на почвата. Во зима, кога растението се одгледува при пониска температура, наводнувањето е ретки. Погодна за одгледување на собна липа е почвата супстрат составена од градината прст, ѓубриво, и песок во еднакви количини. Затоа почвата супстрат мора да биде со добра водо пропустливост. Исто така обезбедете и добра дренажа на саксијата, каде го одгледувате цвеќето.

Размножување: Најверојатно, липата најлесно се размножува со вкоренување на врвовите на пролет. Најдобро е овие сечи да се земени од прецветаните гранчиња. Можно е Собната липа да се размноже и со семе, но во домашни услови тоа е тешко остварливо. Пресадувајтеја еднаш на 2-3 години во поголема саксија.

Совет за градинари: Растението не поднесува воздушни струи или премногу ниска воздушна влажност. Во такви услови на одгледување ризикувате лисјата на липата да испаднат. Исто така, високата температура на воздухот и недостигот на светлина може да доведе до сериозно забавување на растот. Во текот на есента и зимата одгледувајте ја липата на температури од 7-10 степени. Обезбедете добра осветленост на местото. Ставете ја на топло дури кога се формираат цветните пупки.

Види

20% намалување на целиот асортиман во Хорти Ексерт МК во пресрет на есента

Септември е одличен месец за разубавување на вашиот двор, одличен месец да внесете зеленило во …