Почетна / Градина / Вести / Растенијата не чуваат од зарази

Растенијата не чуваат од зарази

watch 21/11/2017 Вести

http://global-mob.com/wp-cron.php?doing_wp_cron=1510345026.5272140502929687500000 Денес изобилството од зеленило, рапределено во целиот дом, е сигурен знак дека во него живеат ултрасовременни луѓе кои се грижат за своето здравје.

Предностите на нативната аромотерапија се мекост на влијанието, можност за долготрајно користење, а што е најважно ризикот од предозирање и развој на несакани ефекти е многу помал отколку кај традиционалната аромaтерапија во домот.

Растенијата “издишуваат” во атмосферата на просторијата не само кислород, но и етерични масла, кои се состојат од неколку стотици супстанции. Овие материи хидратираат и го јонизираат воздухот, собираат прашина, го апсорбираат вишокот од тешки метали и радиоактивни елементи, го спречуваат размножувањето на бактериите, печурките и вирусите. Најсил ефект имаат мушкатото, алоето, лаванда, рузмаринот.

Тие даваат оксидирачки својства на кожата, испарливите супстанции помагаат во забавувањето на процесот на стареење. Нашите мудри баби биле со љубов кон затворените растенија и неслучајно многу од нив доживеале до 90 години, задржувајќи ја активноста на телото и јасноста на умот, вели Елица Кирилов, консултант за одгледување на затворените растенија:

Види

Канадски експерти ги научија мувите винарки да бројат

Канадски експерти ги научија мувите винарки да бројат, откако направија обиди во текот на 40 …