Почетна / Градина / Лек / Овие растенија помагаат во борбата со астмата

Овие растенија помагаат во борбата со астмата

Астмата во многу случаи се должи на алергија. Таа обично влијае во зрелата возраст, но се сретнува исто така кај децата и адолесцентите.

Таа е еден вид детска болест, која во последно време се сретнува се почесто и во многу случаи се должи на алергија. Кога ќе забележите кај детето губење на здивот или пак звуци кои свират при вдишување, треба веднаш да се отиде на лекар за да се одреди терапијата.

Но и тука мајката природа ни дала средства кои можат да го помогнат разумно лекувањето по консултација со лекар. Астмата во многу случаи се должи на алергија! Астмата е болест која се манифестира со напади од губење на здивот, отежнато е издишување, поради што градниот кош е максимално проширен.

Астматичниот напад се појавува најчесто ноќно време, а за време на напад болните доживуваат силно губење на здивот, седат на креветот.

Терапевтски билен чај од боз и подбел кај астма: Начин на подготовка – земаме 20 г цветови од бозел, 15 г лисја од подбел, 5 г плод од резе. По тоа1 полна лажичка на оваа смеса се истура 1/4 литар врела вода, се запарува 10 мин со засладување со 1 лажичка мед. Од чајот треба да се пие наутро и навечер по 1 чашка. (Дијабетичарите да не засладуваат).

Овој чај се повеќе се применува при астматиците. По спроведување на чајот, астматичните напади не само стануваат ретки, но и не се одвиваат така бурно. За оние кои страдаат од астма, се препорачува да се качуваат по врвовите. Тоа предизвикува длабоко дишење.

Види

Рузмаринов сируп против ревматизам

Една од најкорисните билки за болки во зглобовите и ревматизмот е растението рузмарин. Таа е …