Почетна / Градина / Храна / Омилените овоштијa и зеленчуци го прават тенот еднаков и убав

Омилените овоштијa и зеленчуци го прават тенот еднаков и убав

Конумирањето на најмалку три порции овошје и зеленчук дневно, вклучувајќи моркови, зелка и киви, ја штити кожата и ја прави здрава, сјајна и со рамномерен тен.

Во студијата истражувачите од Универзитетот “Св Ендрјус “утврдуваат дека потрошувачката на киви, моркови и зелка ја подобрува пигментацијата и тенот на кожата. Тие проценуваат дека 3 порции овошје и зеленчук на ден во текот на 6 недели се доволни за да се постигне повеќе младински и здрав изглед на кожата.

Кивите како што знаеме се вистинска витамински бомба со докажани антиоксидантни и имуностимулирачки својства. Тој е еден од најбогатите извори на витамин Ц, како и на многу други витамини, минерали и корисни материи. Има многу повеќе витамин Ц од цитроните.

Исто така бананите содржат калиум. Добар извор се и на бета-каротин. Освен калиум, минералниот состав на кивите вклучува калциум, магнезиум, железо, хлор, сулфур и фосфор.

Морковите пример се полни со бета-каротин, кои имаат клучна улога за здравјето на нашата кожа. Малку жолтата нијанса на кожата се постигнува со доза на овошје и зеленчук кои содржат специфични пигменти или каротеноиди.

За да се постигне посакуваниот тен внатре е потребно зголемената потрошувачка на светлите овошје и зеленчуци да продолжи минимум 2 месеци, сметаат експертите.

Види

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат, ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар …