20.04.2024
Почетна / Градина / Храна / Машинско берење

Машинско берење

За жал, вкусот секогаш е жртвуван на сметка на масовното производство. Пример за зеленчук каде што ова не е случај е Yukon Gold компирот, иако многу би се сложиле дека природата на компирот е да се произведе што повеќе. Имено, новите технологии придонесле доста за оревите, особено преку иновирањето на машини за тресење на дрвјата и собирање на оревите. Направата нежно го тресе дрвото од сите страни што резултира со паѓање на земја на 100% од оревите на дрвото. Потоа друга машина внимателно ги собира оревите од земјата, речиси до еден. Потоа се носат оревите во фабрика, каде се чистат, се обработуваат и се пакуваат. Оние зеленчуци кои убаво изгледаат и имаат совршен вкус, често се произведуваат од локалните фармери кои ги чуваат свежи и ги продаваат како такви на пазарот.

Овие зеленчуци се производ на специјални одгледувачи кои се фокусираат на производство на овошје и зеленчук без машина. Тоа значи обработување и сортирање само со човечка рака без додир на технологија. Сепак тие се мијаат, на пример со помош на големи пумпи кои овозможуваат поефикасно и помасовно мијање на зеленчуците и се резултат на современата технологија. Рачното собирање на зеленчукот незначи и најефикасно собирање. Ова значи дека тие коштаат повеќе да се соберат од земјата, што значи и дека тој трошок ќе се пресмета и во цената на финалниот производ. Така, ретките видови на компири, домати или пиперки се секогаш многу поскапи. Поради тоа некои градинари одгледуваат свои видови на зеленчуци.

Градинарството е секогаш поефтино доколку градинарот знае точно што одгледува.

 

Види

Која е најпродаваната габа во светот?

Светскиот пазар на печурки ќе се проширува во просек за 9,5% секоја година, достигнувајќи 50 …