Почетна / Градина / Храна / Машинско берење

Машинско берење

Денеска знаеме дека нашите градинарски култури бараат добра интервенција на човечки фактор, меѓутоа кога се работи за фарми за масовно производство, машините го превземаат главниот збор.

Затоа нашите супермаркети имаат од ефтини зеленчуци, скапи ретки тропски овошја па се до скапи зеленчуци со совршен изглед.

Пример на масовно произвотство на зеленчуци е специјален бренд на домат кој може да биде машински собиран. Тој домат секогаш ќе има поефтина цена за разлика од тие домати кои се рачно обработени.

За да разбере ова подобро, произведениот домат мора да ги поседува следните стандарди:

• Доматот мора да биде нежно собиран без било какво оштетување

• Доматите мора да се издвојат од дршките, добро исчистени и подготвени за на пазар

• Доматот мора да има извондреден вкус.

Види

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат, ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар …