Почетна / Градина / Македонија од афионот може да произведува најквалитен опиум во светот!

Македонија од афионот може да произведува најквалитен опиум во светот!

Афионот или уште се нарекува „мак“ се добива опиум и афионово семе. Тоа е растение кое потекнува од фамилијата „Rannnunculales”. Постојат повеќе видови на афион кој имаат цвет со бела, розова, црвена, портокалова или сина боја и на средината се забележува темна дамка. Неговиот полен во зависност од видот може да има темносина боја доколку се работи за ориенталниот афион или сива боја за полскиот.

Во античка Грција афионот бил користен како дар за мртвите и бил секогаш врежуван на надгробните споменици како знак за вечниот сон. Наоѓа широка примена во кулинарството каде се користи неговото сомелено сурово афионово семе. Кога се реже чашката се добива опиум. Постои верување дека Република Македонија го произведува најквалитетниот опиум во светот добиен од афионот.

Ова растение го има и на македонскиот грб. Во периодот од 1963 до 1972 година кај нас биле засеани 1.693 хектари со афион. Неговото производство денес лежи под голема контрола од надлежните служби поради неговата злоупотреба и опасноста за од ова растение бидат произведени тешките дроги како што се хероинот, кокаинот итн.

Во медицината наоѓа широка примена и од него се добиваат лекови за смирување како што се морфинот и кодеинот. Најголем производител на афион за медицински потреби во светот се Австралија, па потоа Турција и Индија.

Види

Во септември посадете нарциси и кринови

Во првите денови на септември во градината треба да ги засадите луковиците од нарцисите. Луковиците треба …