Почетна / Градина / Хортикултура / Фигелиус, Капска фуксија (Phygelius, Cape fuchsia)

Фигелиус, Капска фуксија (Phygelius, Cape fuchsia)

Тие се повеќегодишни, топлољубиви, храстовидни растенија од фамилијата Живеничеви (Scrophulariaceae) со височина во домашни услови до 80-120 см, а во природата до 2 метри.

Неговата татковина е Јужна Африка и тоа најмногу јужниот дел – таканаречената Капска провинција. Само таму Фигелиусот се среќава во дивината по карпите, водните канали и влажните падини на планините. Во родот има само два вида – Phygelius capensis и Phygelius aequalis, од кои произлегуваат околу 15 сорти, некои од нив се отпорни хибриди, создадени главно во Англија. Во нашите климатски услови Фигелиусот се одгледува како кондензирано растение или ако во текот на летото расте во градината, во зимскиот период задолжително треба да се пресади во саксија и да зимува во светло и ладно место. Одделни сорти се разликуваат главно по бојата на цветовите, но сите имаат подолг и траен цут од крајот на мај до доцна есен.

Место: Фигелиусот е светлољубиво растение што претпочита директно сонце или полусенка. Во текот на летото може да го изнесете цвеќето на балкон или во градина, додека пак во најжешките денови треба да му обезбедете сенка. Во зима се става во светла и ладна просторија каде презимува.

Нега: За одгледување на здраво и убаво растение е потребна богата и добро проточна хумусна почва. Фигелиусот не поднесува премногу обилно поливање со вода и затоа е многу важно почвата супстрат да биде водопорозна со цел истекување на вишокот вода. Наводнувањето во жешките летни месеци е умерено, а во зимските – сосема намалено. Фигелиусот може да издржи суша.

Размножување: Фигелиусот се размножува со врв сечи, потопени во вода до пуштање на корењата или засадени директно во почвата супстрат.

Совет за градинари: Директно сонце или полусенка, умерено наводнување, богата со хумус и проточна почва – тоа е потребно за правилно одгледување на овие убави егзотични цвеќиња. Издржува суша!

Види

Како успешно да ги пресадите растенијата

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …