Почетна / Градина (страна 30)

Градина

Кактус Гастерија

Гастеријата е јужноафрикански сукулент кактус, со брадавичести листови во форма на јазик, поради што во некои земји го нарекуваат “волски јазик”. Родот на овој кактус брои околу 80 видови. Тие се од големото семејство Лилиеви. Во својата татковина растат под дрвја и грмушки. Листовите на гастеријата достигнуваат во должина до …

Повеќе »

Откриено зошто зебрите имаат црно-бели риги

После толку изминати години истражувања, на крајот се откри зошто зебрите имаат црно-бели риги. Според научниците од Шведска и Унгарија, ригите биле одбрана од мувите кои се честа мета на копитарите. Целосното истражување е објавено во магазинот „Experimental Biology“, каде се вели дека ригите настанале за да се одбранат од …

Повеќе »

Внимателно косете ја тревата

Дали знаете дека во 2008год., повеќе од 150,000 случаи на повреди се регистрирани, а како главен причинител за тоа е косилката за трева? Пациентите имаат пријавено губење на прстите, повеќе скршени коски или дислокација, длабоки рани и посекотини и разни други повреди. Препорачливо е дека на деца под 14 не …

Повеќе »

Филодендрон

Филодендронот „Monestera deliciosa“ е растение кое води потекло од шумите на Средна Америка, Мексико. Има многу раскошни листови. Често ги сретнуваме по домовите, канцеларите, ходниците за што збори нивната погодност. Името „deliciosa“ се однесува на тоа дека растението има јадливи плодови кои се јавуваат кај постарите растенија. Плодовите имаат жолти …

Повеќе »

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета во мај и јуни. Можат да се користат листовите, плодовите и неговата кора. За лекување на карцином и други болести помага црн боз. Од бозот може да се приготви лушпа која се пие како чај. …

Повеќе »

Фитонија – одлично растение за одгледување во терариум или во шише

Фитонијата е нискорастечко, почвопокривно растение со бујни зелени лисја, нашарани со мрежовидни бели, розеви, црвени бои. Исклучително е ефектна, но често разочарува, бидејќи е доста непостојана. Познати се околу 15 видови. Најпознати се: Fittonia albivenis, Fittonia argyroneura, Fittonia argyroneura nana, Fittonia verschaffeltii, Fittonia verschaffeltii pearcei.

Повеќе »

Интервентна субвенција за земјоделците за предадени домати во преработувачки капацитети

Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство ќе помогне во решавање на откупот на доматите со интервентна субвенција од 4 денари за килограм предадени домати во регистрирани преработувачки капацитети. На овој начин со постоечката дополнителна субвенција за предаден зеленчук во преработувачки капацитети од 3 денари за килограм, производителите на домати ќе добијат …

Повеќе »

5 причини да го посетите градинарскиот центар ФОЈА

Не постои полесен начин за релаксација и опуштање, од престој во убаво среден двор или тераса. Ниту пак друга активност како што е уредувањето на сопствениот двор, која ќе ни ја врати позитивната енергија и ќе направи да се чувствуваме продуктивни и среќни, пишува Радар.мк! Човекот со допирот на земјата …

Повеќе »