Почетна / Градина / Хортикултура (страна 6)

Хортикултура

И просторот кој е во сенка може да биде убаво уреден

И просторот кој е во сенка може да биде убаво уреден. Независно дали во дворот имаме сенка која што е резултат на високи објекти или имаме сенка која што е резултат од високи дрвја, треба да направиме вистински избор на растенија кои што успеваат на одредена позиција. Во Градинарскиот центар …

Повеќе »

Ктенанте (Ctenanthe)

Тоа е марантово растение и е омилено поради раскошните лисја. Распространето е главно во Јужна Америка. Од долната страна листовите се виолетови, додека горе се натопени во резеда. Растението е доста специфично во однос на грижата. Место: местото е од особено значење за ктенантето. По правило мора да е на …

Повеќе »

Разубавување на дворно место во Куманово за 2 дена со вградување на автоматски систем за наводнување

Градинарскиот центар Хорти Експерт имаше уште еден подвиг претходните денови. Имено, од нив се очекуваше за само два дена да постават тревник и декоративни растенија и вградат автоматски систем на наводнување. Тие тоа го докажаа. Погледнете ги фотографиите:

Повеќе »

Собна липа (Sparmannia)

Собната липа потекнува од Јужна Африка – островот Мадагаскар. Достигнува висина до 2 метри и всушност големината е единственото нешто што го разликува од другите липи. Растението треба да се подкаструва редовно, за да остане компактно и со мали димензии. Во татковината достигнува височина до околу 5 – 6 метри. …

Повеќе »