Почетна / Gradina Mug (страна 30)

Gradina Mug

Уругвајскиот претседател сеуште ја работи старата фарма наследена од неговиот татко

Хозе Алберто „Пепе“ Мухика Кордано е роден во 1935 и е уругвајски политичар кој бил 40-ти претседател на Уругвај помеѓу 2010 и 2015 година. Тој е поранешен герилски борец во редовите на тупамаросите и бил затворен 14 години за време на воената диктатура во земјата во 1970-те и 1980-те. Хозе, …

Повеќе »

Кралицата на цветовите

Луѓето отсекогаш и се восхитуваат, така што станала симбол со различни значења – на женската убавина, страста, љубовта, верноста, младоста, бесмртноста, духовната моќ… Титулата ја носи уште откако почнале да се одгледуваат цвеќиња, без опасност некој конкурент да се осмели да претендира на престолот. Согласни се и професионалните одгледувачи, денешната …

Повеќе »

Еукалиптус (Eucalyptus globules Labill.)

Еукалиптусот расте на суви места. Растението е пренесено од островот Тасманија и Австралија. Расте во Јужна Европа. Корисен дел му се лисјата на растението и етеричните масла од нив. Во својот хемиски состав содржи етерични масла, тен материи, органски киселини, горчливи материи, смолести материи, восоци и др. Маслото од еукалиптус …

Повеќе »

Камилицата како лек за се!

Ретко ќе најдете домаќинство во кое не се чува кутија со исушени цветови на оваа нежна и убава билка која во изобилие расте на нашите простори. Сепак, ретко кој знае колку е камилицата здрава и каква се примена може да најде во нашето секојдневие… Камилицата на нашите простори е синоним …

Повеќе »

Бертолонија (Bertolonia)

Бертолонијата е бавно растечко растение со срцевидни ткаенини од микрофибер листови во различни зелени нијанси. Потекнува од Јужна Америка (Бразил и Венецуела). Родот Бертолонија е релативно мал, како популарни за одгледување се само 3 типа – Бертолонија макулата (В maculata), Бертолонија сандериана (В sancieriana) и Бертолонија мармората (В marmorata). Претежно …

Повеќе »

Нова технологија ќе им помaгa на сточарите од Пелагонија да станат поконкурентни

Вчера, Проектот на УСАИД за развој на деловниот екосистем, во соработка со компаниите Здравје Радово, Екошар, Сано и Маранчо ја започна иницијативата за модернизација на млекопроизводството во Пелагонија преку коинвестиции во модерна опрема и обуки за добри сточарски практики кои ќе ја зголемат продуктивноста и приходите на вклучените фарми. Новата …

Повеќе »