Почетна / Gradina Mug (страна 2)

Gradina Mug

Жаботикаба е овошје познато како Бразилско грозје што расте на дрво

follow url 17/01/2018 Храна

see Жаботикабата (Myrciaria cauliflora) е овошје познато како Бразилско грозје што расте на дрво. Припаѓа на семејството Миртови, а името го добило по бразилскиот град Жаботикаба. Ова растение е едно од најценетите овошни дрва кое го има во Југоисточните делови на Бразил, Боливија, Парагвај и Северна Аргентина. Ова вечнозелено дрво расте до …

Повеќе »

Навремена и правилна сеидба

16/01/2018 Совети

На семето на гравот му е потребно влага, топлина и воздух. Се сее во одредено време. Семињата на секое растение имаат посебни барања кои е добро да се почитуваат. Грешките на сеидбата можат да бидат од следните видови: 1. Сеидба во лошо припремено тло 2. Премногу длабока или премногу плитка …

Повеќе »

Прочитајте за одличното дејство на габите алги! Тие лекуваат и рак!

Тие помагаат при стомачни и нервни проблеми, кожни болести, дури лекуваат рак. Ако страдате од висок крвен притисок, имате стомачни или нервни болести, тогаш добро е да знаете дека има еден магичен лек. Тоа е водата, во која се одгледуваат јапонските морски алги и габите. Нивното влијание врз целиот организам …

Повеќе »

Јадете црви и инсекти

Необичен совет на еден американски научник по име Мајкл Баџет, експерт за инсекти. Тој тврди дека, ако луѓето не беа толку пребирливи и постојано ги игнорираат црвливите јаболка, црешите, морковите и се друго црвливо, фармерите- земјоделците никогаш не би го прскале овошјето и зеленчукот со толкаво количество на пестициди. Препорачува …

Повеќе »

Создавање поволни услови за одгледување цвеќе

Цвеќето и другите украсни растенија може успешно да се одгледуваат во домот само ако им се овозможат поволни животни услови, односно ако им се обезбеди тиа што им е потребно и тоа: – доволно сончева светлина, – топлина, – вода, – воздух и – земја со соодветни хемиски и физички …

Повеќе »

До крајот на летото земјоделците ќе добијат 50% поевтина нафта

Земјоделците ќе добијат 50% поевтина нафта – популарно наречена зелена нафта. Првичните проценки се дека до крајот на летото реално ќе почне да функционира оваа мерка. Долго очекуваната мерка за субвенционрање на трошоците на земјоделците -Зелената нафта која ќе донесе 50% поефтин дизел за земјоделците се проценува дека ќе почне …

Повеќе »

Собните растенија – прочистувачи на воздухот во домот

Според многу истражувања растенијата во домот го освежуваат воздухот. Се смета дека една растение може да допринесе во прочистување на воздухот за цели 10м2. Владата во Индија пред извесно време направи кампањи за одгледување на Арека палмите во канцелариите и домот. Познато е дека оваа палма во текот на денот …

Повеќе »

CO2 – лек за поголеми приноси

Употребата на јаглеродниот диоксид во пластеничкото и оранжериското прозводство претставува една од специјалните мерки за нега на расадот. Стручните лица го сметат за еден од посебните начини за ѓубрење на зеленчукот и на цвеќињата кои се одгледуваат во заштитен простор. Растенијата за фотосинтеза го користат јаглеродниот диоксид, кој во воздухот …

Повеќе »

Бадемите го намалуваат стресот

Според истражувачите, исхраната која е богата со бадеми може да го намали стресот и лошиот холестерол. Редовното конзумирање на бадеми, во просек 100 грама, може да влијае на крвниот притисок кој реагира на стресот. Луѓето кои се изложени на повисоко ниво на стрес, се со зголемен ризик од срцеви заболувања. Целта …

Повеќе »