Почетна / Градина / Храна / Африканска круша (Dacryodes edulis)

Африканска круша (Dacryodes edulis)

Африканската круша или Сафоу (Dacryodes edulis) претставува овошје кое расте на зимзелени дрвја кои ги има во влажните тропски шуми на Африка, во Ангола и во Нигерија.

Во шумите низ Африка расте и до 40 метри височина, додека на плантажите значително помалку до 12 метри.

Цвета со мали жолтеникави ливчиња со големина до 5мм.

Плодовите се познати како Афрички круши и се долгнавести со темно сина- виолетова боја во должина до 14см. Внатре се бледо зелени. Ова овошје има способност да стави крај на гладот во Африка. 48% од овошјето се состои од есенцијални масни кислини, амино киселини витамини и тригицериди. Се проценува дека еден хектар насад е во можност да произведе 7 до 8 тони масло. Се применува и во медицината против кожни заболувања и настинки. Претсавува и одличен антиоксидант.

Види

Македонија прв пат ќе тестира има ли храна третирана со јонизирачко зрачење

Агенцијата за храна и ветеринарство, за прв пат, ќе врши испитувања дали на македонскиот пазар …