Почетна / Градина / Вести / Првични предвидувања на ФАО за годината што следи: Понудата на житарици ќе ги намали рекордно високите цени

Првични предвидувања на ФАО за годината што следи: Понудата на житарици ќе ги намали рекордно високите цени

go site 04/05/2018 Вести, Храна

Индексот на ФАО за цените на храната се задржа стабилен во април, со просек од 173,5 поени за месецот, за степен повисок од тој во март и за 2,7 проценти повисок во однос на истиот месец 2017 година.

Цените на житариците и млечните производи го продолжија нивниот неодамнешен тренд на пораст, додека оние на шеќерот продолжија да опаѓаат. ФАО, исто така, ги објави своите првични предвидувања за сезоната 2018/19, предвидувајќи пад на глобалното производство на житни култури и резерви, од кои и двете бележеа рекордни нивоа.

buy Lyrica with paypal Година понапред

Раните предвидувања за глобалните пазари на житни култури во годината што следи се поволни, и покрај прогнозираниот пад, според новиот извештај на ФАО за Понуда и побарувачка на житарици, објавен денеска.

Глобалното производство на житни култури во 2018 година се очекува да падне на 2 607 милиони тони, околу 1,6 отсто помалку од рекордната жетва во 2017 година.

Падот најмногу се должи на очекуваниот пад во производството на пченка, особено во САД. Намаленото производство на пченица во најголем дел е поврзано со очекуваниот пад во Руската Федерација по исклучително високите количини произведени претходната година. Во меѓувреме, ФАО дава приближни предвидувања дека светското производство на ориз ќе се зголеми за 1,3 отсто и ќе достигне 510,6 милиони тони, поставувајќи нов рекорд, првенствено поради зголеменото одгледување во Азија.

Види

Комбинација на јаглен, природен гас и биогориво замена за нафта

Отфрлање на нафтата како извор на гориво и намалување на емисиите на стакленички гасови за …