Почетна / Градина / Вести / Вистинска љубовна приказна за пар штркови

Вистинска љубовна приказна за пар штркови

http://colettebordeleau.ca/?utm_source=All 11/04/2018 Вести, Животни

buy Lyrica 150 mg Секоја пролет Хрватите трепетно ​​очекуваат вести за најпознатата двојка штркови во земјата – Клепетан и Мале.

Двојката штркови имаат гнездо врз куќа во малото хрватско село Бродски Варош, но во текот на зимата се принудени да се разделат, бидејќи Mале не може да лета и останува во куќата на пензионерот Стјепан Вокич кој несебично се грижи за неа. И секоја пролет од Јужна Африка до Малена се враќа Клепетан.

За прв пат парот направил гнездо на покривот на Степан Вокиќ пред 17 години. Тој ги нарекува Клепетан и Малена. Но, во 1993 година ловец го повредува крилото на Мале и оттогаш таа не може да го совладува огромното растојание од 13 500 км до Јужна Африка.

И на крајот на август секоја година Клепетан одлетува, но секоја пролет се враќа во гнездото, каде го чека Мале.

Во изминатите години, Кеплетан и Малена собрале над 40 штркови.

Минатата година поради лоши временски услови Клепетан задоцнил со 8 дена и сите мислеле дека тоа е крај на потресната љубовна приказна.

Оваа година, Кеплетан повторно е во гнездото во неговата Малена.

Види

Живите растенија може да „слушнат“ како некој ги јаде и во такви случаи пуштаат хемикалии за да го одвратат предаторот од намерата

Лоша вест за совеста на вегетаријанците: живите растенија може да „слушнат“ како некој ги јаде …