Почетна / Градина / Вести / Скрати ме да пораснам

Скрати ме да пораснам

http://frugalmommas.com/printable-coupons/ 05/04/2018 Вести, Совети

buy prednisone 1 mg Сигурен сум знаете дека и покрај тоа што во случај кога две соседки сакаат цвеќиња и ги имаат истите видови на растенија, напредокот на цветот и цветањето е различен?

Зошто е тоа така? Сигурн не е поради тоа што едната разговара со растенијата повеќе отколку другата! Главната причина зошто некои растенија се развиваат подобро од другите, е кастрењето или шишањето т.е. панцирање.

Тоа е странски збор кој значи многу едноставна акција, односно подигање на врвовите на гранките.

Знам дека не звучи убаво кога младите врвови е потребно да кратат, но за растението да биде разгрането неопходен е овој чекор.

Што значи дека доколку сакаме да имаме убави и разгранети растенија, потребно е да ги шишаме. Шишањето најчесто се врши со помош на градинарска ножица која може да биде без и со погон. Многу видови растенија се шишаат и на тој начин се добиваат интересни форми од истите. Нека не звучи тажно, напротив кастрете:)

 

Види

Маж на 98 години излечен од рак, веќе 30 години јаде храна од сопствената градина

Маж на 98 години, излечен од рак на белите дробови веќе 30 години јаде храна …