Почетна / Градина / Хортикултура / Одгледување и нега: Кактус Ороја

Одгледување и нега: Кактус Ороја

http://oceanadesigns.net/warranty/ 22/03/2018 Хортикултура

enter site Темно мушункаст кактус со пречник до 25 см, опсипан со светлокафеави, црвеникави и црни боцки. Цветовите се со многубројни мали розово-црвени или пченкарно-жолти бои.

Во пролет полевањето е поретко, еднаш на 20 дена, а во зима ограничено на нула. Нема потреба од хранење.

За пресадување користете кактусово земјиштето, по можност мешавина со минерален супстрат и добра пропустливост. Од мај до септември овој кактус има потреба од топло, сончево и проветливо место. Во лето се изнесува на тераса и потребно му е директна сончева светлина.

Од октомври до април оројата има потреба од ладно и светло место со температура ос 5-10 * C. Расмножувањето се прави преку сечи на гранки, кои се ставаат во кактусовото земјиштето со добра дренажа. За време на растењето температурата во просторијата не смее да падне под 20 * С. Еднаш неделно се потхранува со минерални материи.

Види

Минијатурни градини како од бајките кои ќе донесат посебна магија во вашиот дом

Минијатурни градини како од бајките кои ќе донесат посебна магија во вашиот дом