Почетна / Градина / Лек / Полско лутиче

Полско лутиче

go site 15/05/2018 Лек

http://arc-theatre.com/?page=the-breakfast-club Полското лутиче кое латински се нарекува „Ranunculus acris“. Народниот назив „лутиче“ води потекло поради тоа што може да предизвика „луто“ чувство на кожата. Се среќава во сите делови на Европа, па и кај нас.

Претставува влакнесто растение со извишени витки стебленца и жолти цветови на кој се забележуваат пет венечни ливчиња на 5 зелени чашкини ливчиња. Овие ливчиња пожолтуваат штом ќе се развие растението.

Цвета од мај до јули. Со лутичињата треба да се биде претпазлив, бидејќи тие во себе ја содржат состојка ранункулин, која тогаш се разложува и создава протоанемонин, кој може да предизвика воспалувања на кожата.

Токсичните материи се разложуваат со сушење, и затоа секакво ракување на суви лутичиња е безбедно.

Види

Лековитите растенија треба да се собираат совесно и рационално!!!

Загрижувачка е ситуацијата со неконтролираното собирање на ретки растенија од професионални колекционери и како резултат …