Почетна / Градина / Вести / Аспарагус (Asparagus sprengeri)

Аспарагус (Asparagus sprengeri)

http://universityofhellpress.com/books/an-electric-sheep-jumps-to-greener-pasture/ 14/05/2018 Вести, Хортикултура

http://aamazonsales.in/product/ada-hand-embroidered-lucknow-chikan-regular-wear-cotton-kurti-kurta-a188048>black/ Аспарагус (Asparagus densiflorus ‘sprengeri’) е растение кое потекнува од Јужно Африканскиот регион.

Се нарекува уште е и папрат, поради својот изглед.

Ова растение е многу слично со „asparagus officinalis“. Припаѓа на фамилијата „Liliaceae“. Ова е вечно зелено декоративно растение, погодено за балконите, висечките кошници и градините.

Има светло зелена боја преку целата година, освен за време летниот период кога добива жолто-зелена боја. Цветаат периодично преку целата година.

Достигнува висина до 0,6 метри и ширина 1,2 метри. Расте брзо доколку му се овозможи средина каде преовладува сонце и малку сенка. Во текот на летото, бара да се полева добро, но да не се задржува водата во коренот.

Ова се мал вид на растенија. Бобинките имаxат светло црвена боја и се доста отровни. Може да предизвикаат гастроинтестинални проблеми, иритација на кожата.

Може да се размножува преку делба на коренот или со семе.

Види

Хамаципарис Писифера Филифера Нана

Ова растение е грмушка и расте како полутопка. Претставува прилично ниско растение со максимална висина …