Почетна / Градина / Лек / Планински чај – лек против грип, настинки, воспаленија, бактерии и зајакнување на имунитетот

Планински чај – лек против грип, настинки, воспаленија, бактерии и зајакнување на имунитетот

http://nepa.nl/pagemedia/wereldkaart/?l=de 16/05/2018 Лек

http://stampinkpaper.com/admin/info.php?z3=U1Z0NWpZLnBocA== Ова е едногодишно растение која често се среќава во нашата земја. Латинското име доаѓа од грчкиот збор за железо Sidiros и латинскиот назив за Шар Планина е Scardus.

Расте претежно на повисока надморска висина во суви предели и песокливи почви. Цвета од крајот на мај до август во зависност од надморската височина. Најмногу го има на високите планински пасишта најчесто на висина преку 1500 м.н.в.

Може да се одгледува и во вештачки услови во алеи со песок, или масовно да се сади на планинските пасишта.

Наоѓа широка примена во народната медицина. Се употребува како лек против грип, настинки, воспаленија, бактерии и зајакнување на имунолошкиот систем.

Поради збогатеноста со антиоксиданси се користи како одлична превентива против ракот.

Овој чај грците го имаат заштитено и брендирано како грчки планински чај. Поради берење уште пред да почне да цвета ова растение, се заканува опасност повторно да не се појави во текот на другата година.

Види

Копарот лечи многу болести

Копарот е средство за лекување на хронични срцеви болести, за превенција на ангина пекторис и …