Почетна / Градина / Лек / Кои растенија го намалуваат шеќерот во крвта

Кои растенија го намалуваат шеќерот во крвта

follow url 29/05/2018 Лек

watch Јаглехидратите се главен извор на гликоза, но телото може да ја произведува и складира од протеините и мастите. При распаѓање, оваа храна се претвора и апсорбира во крвта. Хормонот инсулин делува како клуч, кој обезбедува соодветна апсорпција на шеќерот во секоја клетка. Кај луѓето со дијабетес или во случаите кога инсулинот е недоволен или воопшто недостасува, тоа логично води до зголемување на шеќерот во крвта.

Меѓутоа има неколку билки и зачини кои ги регулираат високите нивоа на шеќер во крвта:

Цимет

Утврдено е дека во овој зачин има 18% антиоксиданси кои го намалуваат шеќерот во крвта. За луѓе со дијабетес тип 2 или оние со инсулинска резистенција, добрата вест е дека можат да се постигне подобра инсулинска чувствителност и контрола на гликозата во крвта со помош на 1 лажичка цимет дневно.

Каранфил

Тој исто така содржи моќни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилот има антисептички, антиинфламаторни, аналгетски и дигестивни својства. Маслото од каранфилче може да се користи при забоболка, главоболка, кашлица и дури варење.

Оригано

Зачинот е особено популарен во медитеранската кујна, бидејќи додава арома на јадењето и се комбинира добро со домати, модар патлиџан и месо. Се смета дека може лекува бактериски и паразитски инфекции, а маслото од оригано се користи за лекување на вошки. Неодамнешна студија покажа дека ориганото помага за лекување на гиардија – инфекција на цревата, предизвикувана од микроскопски паразити. Билкарите дури препорачуваат оригано како лек против ешерихија коли (Е. Coli).

Жалфија

Приврзаниците на алтернативната медицина користат жалфија против утерино крварење и грчеви. Едно германско истражување покажа дека кај дијабетичарите кои пијат напивка од жалфија на гладно, се забележува намалување на нивото на шеќерот во крвта. Билката се користи главно за овкусување на месни јадења и супи.

Лук

Ова високо мирисно растение е богато со сулфурни соединенија кои ги прошируваат крвните садови. Овој ефект го намалува шеќерот во крвта. Истите соединенија помагаат за апсорпција на железото во организмот и ги штитат телото од слободните радикали и високиот холестерол. Лукот се користи во различни кујни најмногу поради карактеристичниот вкус и мирис.

Види

Зачините кои ја подобруваат меморијата

Постојат неколку зачини кои ја стимулираат мозочната активност и ја подобруваат меморијата. Освен тоа народните …